Bestrijding eikenprocessierups

Tussen 8 en 31 mei 2023 start onze aannemer met de bestrijding van de rupsen om de overlast zo veel mogelijk te voorkomen en te beperken.

Vanwege de korte bestrijdingsperiode en de drukte bij de aannemer, gebeurt de bestrijding ook in de avonduren en weekenden. Binnen de bebouwde kom werkt de aannemer tussen 7.30 uur en 19.00 uur en buiten de bebouwde tussen 6.00 uur en 19.00 uur. Op basis van een inventarisatie en de ervaring van voorgaande jaren, bespuiten we minder eiken. De reden is dat de plaagdruk afneemt. Er zijn minder eikenprocessierupsen en het ecologisch beheer van bermen, zorgt voor meer biodiversiteit en natuurlijke vijanden van de rupsen.

Biologisch bestrijdingsmiddel

Een spuitkanon blaast het bestrijdingsmiddel in de bomen. De rupsen eten de bladeren met het bestrijdingsmiddel waarvoor ze extreem gevoelig zijn waardoor ze dit niet overleven. De inzet van het spuitkanon kan enige geluidshinder veroorzaken. Een tweede behandeling binnen ca. 10 dagen kan noodzakelijk zijn. Omdat het middel biologisch is, zijn er geen lichamelijke ongemakken voor voorbijgangers/ inwoners of uitvoerenden. Toch adviseren we u om onder de spuitnevel vandaan te blijven.

Sluit ramen en deuren

Om te voorkomen dat het middel tijdens het spuiten in huis komt, vragen wij u ramen en deuren tijdens de bestrijding te sluiten. We bestrijden geen rupsen in bos- en natuurgebieden. Ook bomen langs onverharde wegen bespuiten we niet, zodat de natuurlijke vijand van de processierups tot ontwikkeling kan komen. Daarnaast spuiten we op enkele locaties niet, waar we door onder andere vogelhuisjes de biodiversiteit de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups stimuleren.

Uw melding

Wij blijven alert op de aanwezigheid van rupsen en zuigen later in het jaar ook rupsen weg op plaatsen waar deze overlast geven. Wij stellen uw hulp en melding hierbij op prijs. Ziet u processierupsen in bomen? Neem dan contact op met de gemeente Asten, tel. (0493) 671 212 of gemeente@asten.nl. Voor meer informatie over de processierupsen en met gezondheidsklachten kunt u terecht bij de GGD en de vlinderstichting.