• Home
  • Nieuws
  • Blog 13: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Blog 13: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Beste lezer,

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk schrijft in deze rubriek regelmatig over haar ervaringen, bevindingen en ontmoetingen die zij heeft vanuit haar burgemeestersfunctie.

Eindelijk kon ik dit jaar voor het eerst echt carnaval vieren in Asten, Heusden en Ommel. Vanaf vrijdagmiddag bij het Lerarenbal tot aan de sleuteloverdracht op dinsdag om 23.11 uur heb ik mij uitstekend vermaakt bij tal van activiteiten in de drie kernen. Het voelde voor iedereen als een ontlading na twee jaar van onthouding. Wat is het dan toch bijzonder dat er niet of nauwelijks excessen waren tijdens carnaval. 

Ik kan volmondig zeggen dat ik genoten heb van carnaval in onze gemeente. Het was “kei skon”. 

Een ander hoogtepunt was natuurlijk de opening van ’t Kwartier. Gedurende de Open Dagen was het voor veel inwoners de eerste mogelijkheid om binnen te kijken. De reacties zijn heel positief en terecht. Er staat een prachtig, nieuw ontmoetingscentrum voor alle inwoners. Er is door heel veel mensen, heel veel werk verzet afgelopen periode. Zowel door het Stichtingsbestuur, de aannemer en onderaannemers, de organisaties die in korte tijd weer moesten verhuizen en natuurlijk ook ons eigen personeel. Nu ’t Kwartier al enige tijd draait, is het mooi te zien dat de loop er al goed in zit. 

Op maandag 6 maart kregen we bezoek van minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In aanwezigheid van de minister ondertekenden de raadsleden het Astens Manifest. 
Vaak blijkt het meerwaarde te hebben om aan het begin van een nieuwe raads- of statenperiode goede afspraken te maken over informatievoorziening. In dit manifest leggen de raad en het college vast hoe zij samenwerken en hoe bestuurders verantwoording afleggen richting de inwoners over het door hen of onder hun verantwoordelijkheid gevoerde bestuur. 
De gemeente Asten deed mee aan de pilot van het ministerie ter versterking van het lokale bestuur door het opstellen van een lokaal manifest. Onze gemeente is een van de eerste gemeenten waarbij dit succesvol is afgerond. Asten is ook de enige gemeente die actief de inwoners heeft betrokken bij de totstandkoming van het Astens Manifest. Voor de minister waren dit voldoende redenen om bij de ondertekening aanwezig te zijn.

Van het gemeentehuis weer terug naar ’t Kwartier. Op de Internationale Vrouwendag heb ik met wethouder Janine Spoor en ongeveer 200 andere aanwezigen samen ontbeten. Een mooie start van deze dag met complimenten voor de organisatie. 

Dan naar buiten! Op vrijdag 10 maart 2023 was het NL Doet. Een mooie gelegenheid om je op een andere manier in te zetten voor de gemeenschap. Diverse politieke partijen en collegeleden hebben hun handen uit de mouwen gestoken. Samen met wethouder John Bankers heb ik geholpen bij zorgboerderij de Veluwse Hoeve. Daar heb ik ook het keurmerk ‘dementievriendelijke locatie’ onthuld.

Vorige week waren de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschapsbestuur. Bij mijn bezoeken aan de stembureaus merkte ik al dat de opkomst groot was. Dat bleek ook te kloppen, de opkomst lag een kleine 4% hoger dan vier jaar geleden. Goed om te zien dat de politiek leeft! Ik wil iedereen die heeft meegeholpen met de organisatie, de stembureauleden en tellers heel hartelijk bedanken voor hun medewerking.  
Benieuwd naar zaken waarmee ik als burgemeester dagelijks bezig ben? Volg mij dan op Instagram, Facebook en Twitter. 

Anke Van Extel - van Katwijk
Burgemeester