• Home
  • Nieuws
  • Start campagne ‘Samen voor een veilige buurt’

Start campagne ‘Samen voor een veilige buurt’

Deze week start een campagne om alle inwoners in Asten (en Someren) uitleg te geven over ondermijnende criminaliteit en hoe zij kunnen bijdragen aan een veilige buurt. Alle huishoudens ontvangen een informatiepakket in de brievenbus met een brief van burgemeester van Extel- van Katwijk en een folder om hier aandacht voor te vragen. 

Wat is ondermijnende criminaliteit

Criminelen plegen misdrijven om geld te verdienen en/of macht en aanzien te krijgen. Drugshandel is daar een voorbeeld van. Drugshandel bestaat niet zonder de inkoop van grondstoffen, productie, opslag, smokkel en verkoop ervan. Criminelen maken gebruik van niet-criminele diensten of dienstverleners zoals transporteurs, banken, advocaten, makelaars, verhuurders van panden etc. Criminelen vestigen zich met hun activiteiten ook in woonwijken, met alle gevolgen van dien voor de leefbaarheid en veiligheid. Zo raken criminele activiteiten (onderwereld) vermengd met de niet-criminele bovenwereld. Deze vermenging wordt ondermijning genoemd.

Gevolgen ondermijning

Denk bij gevolgen van ondermijnende criminaliteit onder andere aan: het bedreigen of afpersen van inwoners, ambtenaren of medewerkers van bedrijven of jongeren die benaderd worden om ingezet te worden als drugskoerier. Drugslabs en hennepkwekerijen met explosie- en brandgevaar zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Drugsdumpingen zijn schadelijk voor het milieu en er ontstaat oneerlijke concurrentie door bedrijven die criminele gelden witwassen.

Samen voor een veilige buurt

Een veilig Asten zou vanzelfsprekend moeten zijn. Om het veilig te krijgen en houden hebben we u nodig. Soms is criminaliteit om de hoek, zonder dat u het zelf doorheeft. Dan vindt het onopgemerkt en uit het zicht plaats. In de folder wordt uitgelegd waar op gelet kan worden, om zo signalen eerder op te vangen. Op het moment dat u denkt: ‘hier is iets niet pluis’, dan vraagt burgemeester Van Extel-van Katwijk om dit te melden.

Anoniem melden

Iedereen kan verdachte signalen melden om bij te dragen aan een veilige buurt. Dit kan door (anoniem) de meldkaart te gebruiken die samen met de folder deze week bij u in de brievenbus valt. Signalen kunnen ook gemeld worden via de astense pagina ondermijning of www.someren.nl (anoniem).
Bel de politie via 0900-8844 of bij een acute noodsituatie via 112. Bel met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of meld via www.meldmisdaadanoniem.nl (anoniem).