• Home
  • Nieuws
  • Website gemeente Asten ontvangt A-status op digitale toegankelijkheid

Website gemeente Asten ontvangt A-status op digitale toegankelijkheid

De afgelopen weken heeft de gemeente Asten een onafhankelijk onderzoek door Cardan Technobility laten uitvoeren op de gemeentelijke website. Tijdens dit onderzoek worden alle 50 wettelijk verplichte toegankelijkheidseisen getoetst. Alleen als de website voldoet aan alle eisen, wordt de A-status toegekend.

Van alle Nederlandse gemeentes zijn er op dit moment minder dan 35 gemeentes die deze A-status voor de gemeentelijke website hebben behaald. Dit geeft aan hoe complex het is om aan deze status te voldoen. 

Het volledige rapport is in te zien via de pagina met de toegankelijkheidsverklaring en het staat gepubliceerd in het landelijk register van toegankelijkheidsverklaringen

Digitale toegankelijkheid 

Buiten op straat halen we drempels weg en plaatsen we wegwijzers. Of we brengen een geleidelijn aan in de stoep. Zo maken we de omgeving toegankelijker voor mensen met én zonder beperking.

Ook websites en apps kun je toegankelijk maken, door de regels te volgen voor digitale toegankelijkheid. Daardoor worden digitale drempels weggehaald voor een hele grote groep mensen. Er zijn miljoenen mensen in ons land met een beperking of chronische ziekte. En ook nog eens miljoenen mensen die tijdelijk een beperking hebben.

In Nederland hebben meer dan 2,5 miljoen mensen een beperking of chronische ziekte. In onze gemeente gaat het om ruim 4.000 mensen die een lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke of psychische beperking of een chronische ziekte zijn. Voorbeelden zijn blind of slechtziend, kleurenblind, doof of slechthorend, een motorische beperking, laaggeletterdheid, autisme of ADHD, dyslexie.
En deze groep groeit: het aantal ouderen neemt toe en er komen bijvoorbeeld steeds meer mensen naar Nederland die de taal nog niet (goed) spreken.

Daarnaast zijn er grote groepen mensen die tijdelijk een beperking hebben. Een paar voorbeelden zijn:

  • Door een gebroken arm kun je maar met één hand typen.
  • Door een oorontsteking hoor je bijna niets.
  • In een drukke trein kun je het geluid van een filmpje niet horen.
  • Je ziet de tekst op je scherm slecht door de felle zon.
  • Je bent je leesbril kwijt en kunt de kleine letters niet lezen.
  • Met een baby (of kat) op schoot kun je de computermuis niet goed gebruiken.

Ook voor deze mensen met zo’n tijdelijke beperking willen we dat de website toegankelijk is.

Mocht u problemen ervaren bij het gebruik van onze website, dan kunt u dit melden via een e-mail aan gemeente@asten.nl of door te bellen naar (0493) 671 212.