Wijziging in dienstverlening vanwege introductie nieuw model ID-kaart

Geplaatst op maandag 12 juli 2021

Op 2 augustus 2021 wordt het nieuwe model van de Nederlandse identiteitskaart geïntroduceerd. Deze nieuw vormgegeven kaart bevat o.a. een EU-vlag met de letters NL en een nieuw Kinegram. Per 2 augustus 2021 worden er (net als bij de paspoorten), twee vingerafdrukken van de houder opgenomen. Het BSN wordt opgenomen in een QR-code op de achterzijde van de kaart.

Gevolgen voor u

De producent van de documenten is genoodzaakt om voor de overgang naar het nieuwe model van de identiteitskaart de productie van zowel identiteitskaarten als paspoorten tijdelijk stil te leggen. Dit heeft de volgende gevolgen: 
Het tarief van een Nederlandse ID-kaart stijgt. Voor personen tot en met 17 jaar gaat de kaart € 36,45 kosten, voor personen vanaf 18 jaar is het tarief € 67,55.

Geen aanvragen tussen 29 juli en 1 augustus 2021

Vanaf donderdag 29 juli 12.00 uur tot en met zondag 1 augustus kunt u geen (spoed)paspoorten en identiteitskaarten aanvragen. Het ophalen van eerder aangevraagde ID-kaarten is gewoon mogelijk. De overige dienstverlening blijft ongewijzigd.

Nooddocument

Inwoners die met urgentie een reisdocument nodig hebben, kunnen een nooddocument aanvragen via de Koninklijke Marechaussee. Let op: De Koninklijke Marechaussee geeft nooddocumenten onder strikte voorwaarden af. Voor informatie over deze voorwaarden gaat u naar de website van de Rijksoverheid.