Kijk uit voor ratten en zorg voor de vogels in uw tuin

Geplaatst op vrijdag 30 augustus 2019
Mees op een tak

Het afgelopen half jaar hebben wij weinig meldingen over aanwezigheid van ratten ontvangen. Toch zijn er de laatste tijd weer enkele ratten gevangen op verschillende plaatsen. Het betrof volwassen mannelijke exemplaren. Wij hebben hier geen verklaring voor. Wellicht waren deze dieren op zoek naar een nieuw leefgebied.

Jonge ratten

Wanneer u een grote rat ziet, betekent dat niet per se dat er een hele groep zit. Het kan een zwervend dier zijn. Zodra u echter een jong ratje ziet, is er reden om verder te kijken. Dan zijn er bij u in de buurt jonge ratten geboren en zijn er dus ook volwassen ratten.

Blijf alert

Het blijft goed alert te blijven. Zorg daarnaast dat er geen gemakkelijk bereikbaar voedsel aanwezig is. In het buitengebied zijn inmiddels al korenvelden geoogst. Ratten die daar eventueel hebben ingezeten, zoeken een veilig heenkomen. Nu het warm weer is en de deuren en ramen van woningen open staan, kan een rat gemakkelijk binnenlopen. Hetzelfde geldt voor muizen. Door de langdurige droogte zijn er veel muizen dit jaar.

Droogte

Door de langdurige droogte is het aantal insecten in de natuur nog verder afgenomen. Vooral insectenetende vogels, zoals mezen, komen hierdoor in de problemen. Ze vinden niet meer genoeg voedsel. Als wij de vogels bijvoederen, zullen er meer overleven. Mezen dragen onder meer bij aan de bestrijding van processierupsen in het voorjaar.

Mezenbollen

Wilt u de vogels helpen? U kunt dat doen door het hele jaar door mezenbollen op te hangen in uw tuin en gepelde pinda’s te verstrekken.
Om te voorkomen dat u ook ratten of muizen aantrekt, gebruik dan een ophangsysteem van fijnmazige gaas en/of spijlen. Vogels kunnen daar hun voedsel uitpeuteren, zonder dat ratten of muizen erbij kunnen.