Onkruid bestrijden en vegen van de wegen

Geplaatst op dinsdag 30 april 2019
Afbeelding van onkruid tussen de bestrating

Begin april is het onkruidseizoen weer van start gegaan. We bestrijden de ongewenste plantengroei op wegen, stoepen, pleinen en fietspaden met heet water, een milieuvriendelijke methode. Daarnaast worden de wegen diverse keren per jaar geveegd.

Onkruid bestrijding

Met de milieuvriendelijke heetwatermethode wordt een minimale hoeveelheid bijna kokend water op het onkruid gespoten. Door het hete water wordt de celstructuur van het onkruid vernietigd, waardoor de plant uitgeput raakt. Dankzij deze methode zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig en raakt het grondwater dus niet vervuild.

Hoe vaak het onkruid wordt bestreden is afhankelijk van de hoeveelheid onkruid. Soms is het nodig om wel drie tot vier keer het onkruid te bestrijden. Dit betekent dat de machines  langskomen op het moment dat het nodig is. Een onafhankelijke partij controleert hierop.

Vegen van de wegen

Naast de onkruidbestrijding worden de wegen, pleinen, fietspaden en de goten naast het trottoir diverse keren per jaar geveegd. In de blad- en bloesemperiode wordt er extra geveegd.

Bewoners oproep

Als u de veegwagen ziet of hoort aankomen, en uw auto staat langs de weg of in een parkeerhaven geparkeerd, kunt u de wagen tijdelijk even verplaatsen. Dan kan de veegwagen ook op deze plaatsen vegen.
De veegwagen krijgt gras- en onkruidpollen in de goten moeilijk weggeveegd. U kunt helpen door deze pollen los te steken of te schoffelen. Zo kunnen deze makkelijker worden meegenomen door de veegwagen.
Ophoping van zand en bladeren/takjes ontstaat vaak in hoeken en bochten van parkeerhavens. Hier kan een veegwagen niet bijkomen. Het zou helpen wanneer deze naar een recht stuk worden geveegd of uiteraard door uzelf worden opgeruimd en afgevoerd via bijvoorbeeld de GFT container.

Vragen/meldingen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de gemeente Asten, tel. (0493) 671 212. Meldingen kunt u hier doorgeven of via de buitenbeter app.