Riool verstopt?

Geplaatst op zondag 30 juni 2019
Afbeelding van een loodgieter bij een toilet, bron: Pixabay

Het kan voorkomen dat het riool verstopt is. Een aantal zaken is belangrijk om te weten.

Woont u in het buitengebied?

• Kijk bij verstopping of het lampje van de rioolkast brandt. Zo ja: Bel Van der Linden Pomptechniek (073) 621 91 72.
• Controleer de afvoeren (sifons) in uw pand en verwijder eventuele verstoppingen
• Controleer daarna of de verstopping op uw eigen grond of op gemeentegrond zit
• Bij verstoppingen op gemeentegrond betaalt de gemeente de kosten, tenzij blijkt dat de oorzaak bij u ligt en onderstaande ontstoppingsbedrijven zijn ingeschakeld.

Probleem (laten) oplossen?

• Graaf het ontstoppingsputje vrij om te controleren of de verstopping op eigen grond of op gemeentegrond zit. Het putje ligt op of in de buurt van de perceelsgrens. Weet u niet waar het ontstoppingsputje ligt? Vraag het aan de gemeente.
• Geen water in het ontstoppingsstuk betekent dat het probleem op uw eigen grond zit. U bent dan zelf verantwoordelijk voor het verhelpen van de verstopping.
• Water in het ontstoppingsstuk betekent dat het probleem op gemeentegrond zit.
• Woont u binnen de bebouwde kom? Neem contact op met Adriaans Veeg- en Rioolbedrijf via telefoonnummer (0492) 661 747.
• Woont u buiten de bebouwde kom? Neem dan contact op met Van der Linden pomptechniek via telefoonnummer (073) 621 91 72

Let op welk bedrijf u inschakelt

Als de verstopping op gemeentegrond is en u schakelt een eigen ontstoppingsbedrijf in, dan zijn de kosten voor uw rekening. We krijgen regelmatig meldingen van Astenaren die een willekeurig bedrijf inschakelen en voor hoge kosten komen te staan. Check altijd goed met welk bedrijf u in zee gaat. Controleer altijd adres- en contactgegevens. 


Verstopping door u veroorzaakt

Ligt de oorzaak van de verstopping bij u, dan verhaalt de gemeente de ontstoppings-, schoonmaak- en/of reparatiekosten op u. Dit is het geval als stoffen worden gevonden die niet in het riool thuis horen, zoals cement, olie, vet, (vloeibaar) frituurvet, schoonmaak- en babydoekjes, luiers en maandverband. Wees ook terughoudend met het gebruik van vochtig toiletpapier. Deze mogen maar maximaal per twee worden doorgespoeld anders kunnen ze alsnog voor verstoppingen zorgen.

Meer informatie?

Hebt u vragen? Neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum.