Een stookontheffing online aanvragen
Stoken
- Voor het stoken van vuur hebt u een ontheffing nodig.
- Een ontheffing dient u zes weken voor het stoken aan te vragen.
- Met een ontheffing mag u alleen stoken op terreinen buiten de bebouwde kom.
- Stoken mag alleen in de stookperiode maart/april of november/december.
- U doet minstens 24 uur voor het stoken een melding bij de gemeente.
- De brandstapel moet minimaal 50 meter van bebouwing, brandbare objecten en de openbare weg zijn en minimaal 100 meter van natuurgebieden.
- Stoken is verboden op zon- en feestdagen.
- Bij felle wind en bij zeer grote droogte mag u geen gebruik maken van een ontheffing. U dient te checken op natuurbrandrisico.nl welke fase van kracht is binnen deze regio. Wanneer natuurbrandrisico fase 2 van kracht is mag er niet gestookt worden. Aanwijzingen van politie/brandweer en toezichthouders van de gemeente moeten direct worden opgevolgd.
- Als er een stookverbod geldt, mag u geen gebruik maken van de ontheffing en dus niet stoken.
- Alle voorwaarden en regels staan in het stookbeleid (pdf, 107 kB) .
Kampvuur
- Kampvuren en sfeervuren vallen niet onder het stookbeleid (tot doel om snoeihout te verbranden). Hiervoor is geen ontheffing noodzakelijk.
- Op een vaste stookplaats is een kampvuur toegestaan mits het houden van een kampvuur in verenigingsverband plaatsvindt.
- In het kader van veiligheid dient u minimaal 24 voor aanvang van het kampvuur, hiervan melding te doen bij het Klant Contact Centrum van de gemeente Asten.
- Bij felle wind en zeer grote droogte mag u geen kampvuur organiseren. U dient te checken op natuurbrandrisico.nl welke fase van kracht is binnen deze regio. Wanneer natuurbrandrisico fase 2 van kracht is mag er geen kampvuur gehouden worden.
- Aanwijzingen van politie/brandweer en toezichthouders van de gemeente moeten direct worden opgevolgd.
Kosten
2021: € 62,40 per stookperiode