Zelf bouwen in Loverbosch fase 3

Een nieuw huis in een ruim opgezette wijk. Bomen en struiken in diverse groentinten geven de rustige straten kleur. Volop ruimte voor u, maar ook voor de lokale flora en fauna. Tussen de Koestraat en de N279 realiseert de gemeente Asten een natuurinclusieve nieuwbouwwijk: Loverbosch fase 3. In deze wijk komen ca. 230 nieuwe woningen. 

Op deze projectpagina kunt u alle informatie vinden over het project, het aankoop- en lotingsproces en de betreffende kavels. 

Overzicht kavels

Kavelpaspoorten met prijzen

    In de kavelpaspoorten vindt u de prijs en randvoorwaarden per kavel. De prijzen van de beschikbare kavels voor zelfbouw zijn onder andere afhankelijk van grootte en ligging.

    Overige kosten

    Bij de aanschaf van een bouwkavel komen, naast de koopsom van de kavel, nog andere kosten kijken:

    • Inschrijfgeld
      Als u zich individueel inschrijft, betaalt u 50 euro. Schrijft u zich als bouwkoppel* in, dan zijn de kosten 100 euro. Bouwkoppels kunnen zich alleen voor tweekappers inschrijven. Wordt u niet ingeloot voor een kavel, dan krijgt u het inschrijfgeld niet terug.
    • Kosten voor de kadastrale inmeting
    • Notariskosten
      U bepaalt zelf bij welke notaris de overdracht plaatsvindt. 
    • Legeskosten 
      Dit zijn kosten die de gemeente u in rekening brengt voor haar geleverde diensten, zoals het in behandeling nemen van een vergunningaanvraag. 

    *Een bouwkoppel bestaat uit 2 inschrijvers, die gezamenlijk meeloten voor 2 naast elkaar gelegen kavels. Op die kavels kan het bouwkoppel 2 halfvrijstaande woningen gelijktijdig als 1 blok bouwen. 

    Natuurinclusief bouwen

    Loverbosch fase 3 wordt een natuurinclusieve wijk. Dat betekent dat er niet alleen ruimte is voor u, maar ook voor de lokale flora en fauna. Het openbaar gebied wordt al in een vroeg stadium groen ingericht. Daarnaast komen er verschillende voorzieningen voor inheemse diersoorten.

    Een natuurinclusieve, groene wijk is in meerdere opzichten gezond en aantrekkelijk. De groene omgeving…

    • stimuleert een actieve levensstijl;
    • vermindert stress;
    • bevordert sociaal gedrag. 

    Puntensysteem

    Ook bij de bouw van uw woning moet u rekening houden met de natuur. Wanneer u gaat bouwen in Loverbosch fase 3, wordt aan de hand van een puntensysteem bepaald of uw woning in voldoende mate natuurinclusief is. U moet minimaal 5 punten halen binnen de scorelijst natuurinclusief bouwen gemeente Asten

    U behaalt de punten makkelijker dan u misschien denkt. Zo mag u zelf bepalen welke voorzieningen van de lijst u in en rondom uw huis treft. Op deze manier kunt u laagdrempelig en vol enthousiasme uw steentje bijdragen aan een mooie, natuurinclusieve wijk waarin uw woongenot vooropstaat. 

    Let op: bepaal tijdig voor welke natuurinclusieve elementen u kiest. Sommige elementen moet u namelijk al meenemen in het ontwerp van uw woning. 

    Voorbeelden van natuurinclusief bouwen

    Natuurinclusief bouwen kunt u op veel verschillende manieren doen. Een aantal voorbeelden: 

    • Een groendak
      Dit is een dak dat begroeid is met planten die weinig onderhoud vragen. In de praktijk gaat het meestal om verschillende soorten vetplanten. Een groendak beschermt uw dakbedekking tegen UV-straling, waardoor uw dak tot 2 keer langer meegaat. Bovendien is het extra brandwerend en werkt het verkoelend in de zomer. Daarnaast trekt de beplanting bijen en vlinders aan en vangt het dak water op tijdens hevige regenbuien. 
    • Gevelgroen
      Een groene gevel fleurt niet alleen uw huis en de straat op; de planten absorberen in de zomer warmte. Gevelgroen zorgt op de warme dagen dus voor de nodige verkoeling. Bovendien halen de planten fijnstof uit de lucht en bieden ze insecten en vogels voedsel en schuilgelegenheid. In principe is elke gevel geschikt voor gevelgroen. Uiteraard hangt het soort beplanting af van de ligging. 
    • Nestkasten.
      Nestkasten zijn er in allerlei soorten en maten. Zo kunt u kiezen voor speciale inbouwstenen voor bijvoorbeeld huismussen, gierzwaluwen of vleermuizen. Er bestaan zelfs gevelstenen voor bijen. Bedenk in een vroeg stadium van het ontwerp welke diersoorten u een plekje gunt rondom uw nieuwe woning. Hiermee biedt u bestaande fauna de ruimte om te blijven voortbestaan en vergroot u de biodiversiteit in en om uw huis. 

    Inschrijving

    Vanwege de grote belangstelling voor bouwkavels in de gemeente Asten worden kavels uitgegeven door middel van loting. 

    Voorlopige planning

    (onder voorbehoud)

    oktober 2023

    Inschrijving vrije kavels

    november 2023

    Loting vrije kavels

    november / december 2023

    Start bouwrijp maken

    juli 2024

    Afronding bouwrijp maken
    (Deze planning is indicatief en afhankelijk van levertijden, onderaannemers en weersomstandigheden. Aan deze planning kunnen geen rechten worden ontleend.)

    Optie

    Heeft u de eerste keuze voor een kavel, dan wordt u gezien als kandidaat-koper. U krijgt dan een optie/reservering van 2 maanden die tellen vanaf het moment van de loting. DIrect na inloting vult u een optieformulier in en levert u een kopie aan van uw identiteitsbewijs. Na afloop van de optieperiode wordt u een koopovereenkomst ter ondertekening aangeboden. 

    Koopsom en koopovereenkomst

    De koopovereenkomst bevat de volgende bijlagen:

    • Verkooptekening
    • Algemene Verkoopvoorwaarden 2023 betreffende de verkoop van bouwgrond door de gemeente Asten 

    De koopovereenkomst vermeldt de verschuldigde koopsom inclusief de verschuldigde omzetbelasting. Met een getekende koopovereenkomst kunt u formeel een omgevingsvergunningsaanvraag indienen. U mag deze omgevingsvergunning ook laten aanvragen door de door u gemachtigde aannemer of architect.

    Vervolgens vindt de notariële overdracht plaats. Tijdens die overdracht is ruimte voor:

    • De juridische overdracht van het perceel dat u heeft aangekocht. Daarmee wordt u eigenaar van de kavel en kunt u de bouwwerkzaamheden starten. 
    • De financiële afwikkeling. 

    Termijnen

    Als u bij de loting een kavel heeft toegewezen gekregen, moet u rekening houden met een aantal termijnen:

    Optie op kavel

    Wanneer u een optie op een kavel heeft, heeft u 2 maanden de tijd om de koopovereenkomst te tekenen.

    Ondertekening koopovereenkomst

    Binnen 6 maanden na ondertekening van de koopovereenkomst moet de notariële akte passeren bij de notaris. De akte kan pas passeren als de grond bouwrijp is en het perceel is ingemeten.

    Transport bij notaris

    Binnen 26 weken* na het passeren van de akte moet u een ontvankelijke aanvraag omgevingsvergunning ingediend hebben. Dat is een aanvraag die voldoet aan alle voorwaarden die de gemeente stelt.

    * Let op: Wanneer u zelf niet de financiële middelen heeft om de grond te betalen en u dus een hypotheek nodig heeft, is een (onherroepelijke) omgevingsvergunning al nodig om de hypotheek te krijgen. In dat geval moet u binnen de optieperiode en de daaropvolgende 6 maanden de tekening (laten) maken, de hypotheekgesprekken voeren en moet u voor het transport bij de notaris al zorgen voor een onherroepelijke aanvraag omgevingsvergunning. 

    Indienen ontvankelijke aanvraag omgevingsvergunning

    De gemeente neemt binnen een termijn van 8 weken een beslissing over de vergunningaanvraag. De beslistermijn kan eenmalig met 6 weken worden verlengd.

    Verlenen omgevingsvergunning

    Nadat de vergunning is verleend, moet u binnen 26 weken starten met de bouw.

    Start bouw

    De bouw moet binnen 2 jaar na de start ervan afgerond zijn.

    Einde bouw

    Bouwplan

    Als u een woning bouwt, moet u zich aan allerlei regels houden. De belangrijkste bouwregels zijn opgenomen in het bestemmingsplan. Een onderdeel van het bestemmingsplan betreft de scorelijst natuurinclusief bouwen en het beeldkwaliteitsplan. Verder is een welstandstoets van toepassing op uw bouwplan.

    Compleet overzicht van alle (bouw)regels in het bestemmingsplan
     

    Vergunningverlening

    Op dit moment worden omgevingsvergunningen verleend op basis van de huidige Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Er wordt per bouwproject meestal 1 omgevingsvergunning (bouwvergunning) verleend. De omgevingsvergunning is 1 geïntegreerde vergunning voor meerdere activiteiten:

    • bouwen
    • handelen in strijd met de regels Ruimtelijke Ordening
    • wonen
    • monumenten
    • ruimte
    • natuur en milieu

    Met ingang van 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. De Omgevingswet gaat de bouwvergunning scheiden in een technische deel en een ruimtelijke deel. Daardoor zijn er per bouwproject soms 2 afzonderlijke toestemmingen nodig:

    1. een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit; en
    2. een omgevingsvergunning voor een technische bouwactiviteit.

    In sommige gevallen heeft u geen omgevingsvergunning voor een technische bouwactiviteit nodig, maar dient u wel een bouwmelding te doen. De bouwmelding moet u meestal doen bij de nieuwbouw bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1. Onder gevolgklasse 1 vallen onder andere grondgebonden woningen, zoals een vrijstaande woning of een twee-onder-een-kapwoning. Wanneer u dus een vrijstaande woning gaat bouwen dan dient u een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit aan te vragen en een bouwmelding te doen.

    In sommige gevallen heeft u slechts 1 vergunning nodig (technisch óf ruimtelijk), soms 2 (technisch én ruimtelijk) en soms heeft u helemaal geen vergunning nodig. Wanneer u hier vragen over heeft, dan kunt u contact opnemen met de gemeente. 

    Pas als u alle benodigde toestemmingen heeft, mag u het bouwproject starten.

    Bekijk alle informatie over de Omgevingswet hier: Algemene informatie over de Omgevingswet 

    Wilt u contact met de gemeente over dit project? Bel (0493) 671 212 of mail naar gemeente@asten.nl