Bericht van de burgemeester

Burgemeester Anke van Extel- van Katwijk

Beste lezer,

Langzaam maar zeker lijkt er eindelijk stapsgewijs een einde te komen aan alle beperkende maatregelen die afgelopen maanden zijn ingesteld. Onlangs nog is met de eerste stap van het openingsplan van de regering de eerste verlichting gekomen. We kunnen weliswaar met enige beperkingen weer genieten op het terras en winkelen zonder een afspraak te hoeven maken. Dat voelt alweer een stuk beter voor ons allemaal.

Gisteren, woensdag 19 mei, is stap 2 van het openingsplan ingegaan. De openingstijden van terrassen zijn verruimd, binnen– en buitensport mag weer hetzij met wat beperkingen, beperkt muziekonderwijs is mogelijk, sportscholen en bibliotheken mogen weer open etc. Dat is goed nieuws voor eenieder, maar zeker voor de ondernemers in betreffende sectoren. 

Het laat zien dat we op de goede weg lijken te zitten. De ziekenhuisopnames dalen en de vaccinatiegraad stijgt. Veel kwetsbare mensen hebben inmiddels één of twee vaccinaties gehad en dat vertaalt zich uiteindelijk in minder opnames.
Maar wat net zo belangrijk is geweest is dat het overgrote deel van de inwoners zich afgelopen periode heeft gehouden en nog steeds houdt aan de maatregelen ter voorkoming van verspreiding. Daarvoor mijn oprechte dank.   
We zijn er nog steeds niet helemaal en moeten waakzaam blijven maar de seinen staan wel op groen. 

Wat mij toch nog enigszins zorgen baart, is de vaccinatiebereidheid. Deze ligt landelijk op 72%. Ik hoop dat veel twijfelaars toch besluiten zich te laten vaccineren. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor een ander. 
Laat je ook goed voorlichten. Ik herhaal daarom graag de passage die ik de vorige keer gebruikte. In de media en op sociale media circuleren allerlei verhalen over de vaccins. Het is natuurlijk ieders goed recht kritisch te zijn. Baseer je mening dan wel op echte wetenschap en niet op eigen “onderbuikgevoelens”, “van horen zeggen” of berichten van anderen op sociale media. Heb je vragen over het vaccineren, ga dan naar de site van het RIVM, GGD of neem contact op met uw huisarts.

Ik verwijs u graag naar een interessant filmpje op de site van het RIVM dat ik laatst zag over feiten en fabels over vaccinatie tegen covid 19. 

Net als u, hoop ik dat we snel de volgende stappen van het openingsplan kunnen nemen. Dat lukt als we ons massaal laten vaccineren en ons nog, zolang het nodig is, aan alle maatregelen houden. 
Kortom: Fijn dat er al heel wat meer kan en mag en dat we echt de goede kant uitgaan. Dat is goed voor ons allemaal!  

Alvast dank!

Burgemeester Anke van Extel - van Katwijk