• Home
  • Nieuws
  • Blog 10: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Blog 10: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Beste lezer,

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk schrijft in deze rubriek regelmatig over haar ervaringen, bevindingen en ontmoetingen die zij heeft vanuit haar burgemeestersfunctie.

Op dinsdag 8 november 2022 heeft de gemeenteraad de begroting voor 2023 unaniem vastgesteld. Op de speciale begrotingspagina heeft u kunnen lezen wat de speerpunten voor komende periode zijn. Dit zijn o.a. de bouw van woningen voor diverse doelgroepen, het investeren in de openbare ruimte, bestrijden van armoede en stimuleren van de werkgelegenheid, bevorderen sport en gezondheid, inzet op preventie in het sociaal domein, aankoop grond voor woningen en bedrijven, de centrumvisie, bedrijventerreinen en veiligheid.

De sterk gestegen energieprijzen treffen ons allemaal of u nu particulier, ondernemer of bestuurslid van een vereniging bent. De gemeente kan slechts beperkt ondersteuning bieden. In de begroting 2023 is een bedrag van 100.000 euro gereserveerd voor ondersteuning voor de gestegen energiekosten.   
Eerder deze maand heb ik diverse keren de Pompoendagen bezocht. Samen met wethouder Spoor was ik bij de opening en enkele dagen later bezocht het college van B&W de Pompoendagen. 

Een groot compliment naar alle vrijwilligers voor hun tomeloze inzet en enthousiasme. Met bijna 12.000 bezoekers zijn de Pompoendagen een grote publiekstrekker. Het museum Klok en Peel is weer goed op de kaart gezet! Ik wil alle leerlingen van het Varendonck College bedanken die hun maatschappelijke stage hebben vervuld en samen met de vrijwilligers hebben meegeholpen er een geslaagd evenement van te maken.   
Dinsdag 11 oktober 2022 mocht ik een koninklijke onderscheiding uitreiken aan Roland Aarts tijdens de jaarvergadering van Carnavalsvereniging De Klot. Roland Aarts is bepaald geen onbekende in het Astense verenigingsleven. De onderscheiding is meer dan verdiend voor alle inzet bij o.a. Jong Nederland, CV De Klot, Stichting Sinterklaasintocht, het Oranjecomité en vele andere losse projecten.

De gemeente Asten vangt op twee plaatsen Oekraïense vluchtelingen op. Dit is bij een groepsaccommodatie op de Busselseweg en op camping de Peelpoort. Ik heb omwonenden van beide locaties uitgenodigd om te vernemen wat de ervaringen zijn van de buurt en of er voor de gemeente nog aandachtspunten zijn.
Afgelopen vrijdag was het ‘de elfde van de elfde’. Traditioneel houdt De Klot dan haar zittingsavond. Zoals gebruikelijk is het college vertegenwoordigd op deze première-avond. Ik heb buitengewoon genoten van alle bijdragen. Het aftellen naar carnaval is nu echt begonnen! Het gemeenschapshuis was regelmatig onderwerp van gesprek die avond. Fijn dat we volgend jaar met carnaval terecht kunnen in ons nieuwe gemeenschapshuis.  

Zondag mocht ik Sinterklaas welkom heten in Asten. Altijd weer een bijzonder moment met onverwachte wendingen. Maar het komt gelukkig altijd weer goed. Zo wisten onze BOA’s tijdig harmonie St. Cecilia weer terug te vinden en konden zij de ontvangst van de Sint toch nog muzikaal omlijsten.  

Benieuwd naar zaken waar ik als burgemeester dagelijks mee bezig ben, volg mij dan op Instagram, Facebook en Twitter

Anke van Extel-Van Katwijk
Burgemeester