• Home
  • Nieuws
  • Blog 12: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Blog 12: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Beste lezer,

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk schrijft in deze rubriek regelmatig over haar ervaringen, bevindingen en ontmoetingen die zij heeft vanuit haar burgemeestersfunctie.

Menselijk leed en rampspoed zijn niet ver van ons vandaan. Ik denk daarbij aan...

de aardbeving in Turkije en Syrië, maar ook aan de voortdurende oorlog in Oekraïne. Op 24 februari 2023 is het precies een jaar geleden dat de oorlog uitbrak. Inmiddels heeft de gemeente Asten bijna 100 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Een eind van het conflict is helaas nog steeds niet in zicht. 

In januari was de nieuwjaarsreceptie in het Hart van Heuze. Tijdens de goed bezochte receptie heb ik de eerste ‘opsteker van Asten’ uitgereikt. Zo willen we ieder jaar één persoon of organisatie speciaal in het zonnetje zetten. Een blijk van waardering voor een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar op een bijzondere manier heeft ingezet voor de gemeenschap en die een compliment verdient. De opsteker van Asten voor 2022 ging naar Riton en Mieke Loverbosch voor hun inzet voor Oekraïense vluchtelingen. 

Overigens gaan wij jaarlijks onze nieuwjaarsreceptie rouleren. Volgend jaar in ‘t Kwartier in Asten en het jaar daarna in De Kluis in Ommel.   

Op 14 januari jl. ontvingen wij het trieste bericht dat het commissielid Antoon Driessen plotseling was overleden. Antoon Driessen heeft zich jarenlang actief ingezet in de Astense politiek en voor zijn partij Samen voor Asten. Wij zullen zijn inzet voor de gemeenschap missen.

Afgelopen periode heeft een werkgroep van de gemeenteraad gewerkt aan een Astens Manifest. Hierin staat op welke wijze de samenwerking tussen inwoners, raad, college en ambtelijke organisatie vorm moet krijgen. Het  bevat uitgangspunten en afspraken waarop men elkaar kan aanspreken. Dit manifest wordt in aanwezigheid van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties getekend op maandag 6 maart a.s.

Carnaval staat op het punt van beginnen. Eindelijk kunnen de liefhebbers, waaronder ik, zonder beperkingen carnaval gaan vieren. Even alles opzij zetten en samen feest vieren! Afgelopen periode heb ik al tal van activiteiten bezocht van diverse carnavalsverenigingen. Het belooft ook nog eens mooi weer te worden, dus alle seinen staan op groen. Voor de mensen die geen carnaval vieren is het een mooie tijd om even een break te nemen, thuis of elders. 

Anke van Extel-Van Katwijk
Burgemeester