• Home
  • Nieuws
  • Blog 14: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester 

Blog 14: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester 

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk schrijft in deze rubriek regelmatig over haar ervaringen, bevindingen en ontmoetingen die zij heeft vanuit haar burgemeestersfunctie.

Beste lezer,

In mijn blog breng ik altijd een paar opvallende zaken voor het voetlicht maar het overgrote deel van mijn werk bestaat toch echt uit veel leeswerk en vergaderingen, zowel intern als extern. Veel van deze overleggen komen één of tweewekelijks terug. De maandagen staan vaak in het teken van voorbereiding op vergaderingen van die week zoals de collegevergadering op dinsdagochtend en mogelijke commissie- en raadsvergaderingen. Verder neem ik op maandagochtend samen met de bestuurssecretaresse de weekagenda door voor allerlei praktisch agendazaken.

Periodiek spreek ik ook met diverse ambtenaren die binnen mijn portefeuille vallen over lopende zaken. Met de politie zit ik ook tweewekelijks rond de tafel. Veel overleggen vallen echter onder de categorie “waan van de dag”. Buiten dat zijn er natuurlijk ook de nodige externe overleggen. Variërend van MRE vergaderingen waarbij 21 gemeenten van de Metropoolregio Eindhoven (MRE), samenkomen voor bestuurlijk overleg en onderlinge samenwerking, tot de maandelijkse bijeenkomsten van de Burgemeesterskring Zuidoost-Brabant. 


Daarnaast heb ik als burgemeester veel representatieve taken. Die maken het werk extra boeiend en afwisselend. 

In gesprek met jong en oud

Afgelopen maand was ik samen met burgemeester Blok van Someren te gast bij het Varendonck College. Aan de hand van foto’s gaven wij uitleg over wat een burgemeester zoal doet. Leerlingen van HAVO 4 konden vragen stellen over ons werk en de gemeente. Wij vinden het belangrijk dat ook jongeren kennis hebben van wat de gemeente doet en hoe zij kunnen meepraten. Dit kan bijvoorbeeld door je aan te melden bij ons burgerpanel TIP Asten of via het indienen van burgerinitiatieven. 

Bijzonder veel indruk maakte het bezoek aan de missiezusters. Zij genieten nu van hun welverdiende oude dag na jarenlang gewerkt te hebben in letterlijk alle uithoeken van de wereld. Zeer interessant om hun boeiende levensverhalen en ervaringen te horen. 

Ik heb genoten van het optreden van de Ketelbinkies in ’t Kwartier. Het enthousiasme spatte er vanaf bij de spelers. Dat is dan echt kijken met een grote glimlach.

Op donderdag 13 april 2023 vond de oprichtingsbijeenkomst plaats van Veteranen Stichting Asten. Wat een enthousiaste en gezellige club mensen! Inmiddels is het Witte Anjerperkje aangelegd bij ’t Kwartier en gaan de veteranen deelnemen aan de 4 mei viering. De officiële ingebruikname van het Witte Anjerperkje volgt binnenkort. 

Lintjesregen en koningsdag

Eén van de mooiste taken van een burgemeester is natuurlijk de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen daags voor Koningsdag. Dit jaar hadden we maar liefst 7 onderscheidingen. Alle gedecoreerden, nogmaals hartelijk dank voor jullie inzet. De koninklijke onderscheiding is meer dan verdiend!

Vanzelfsprekend was ik present bij “De slag om Asten”, samen met het team gemeente. Dit evenement is inmiddels een mooie traditie geworden. Complimenten voor de organisatoren van NWC en Jong Nederland. 

Op Koningsdag was ik eerst te gast in Heusden en vervolgens ontving ik traditiegetrouw alle gedecoreerden uit Asten in het gemeentehuis. Altijd weer een feestelijk moment.

De 4 mei herdenking had als thema; “Leven met oorlog”. De belangstelling was dit jaar bijzonder groot. Met name het verhaal van een Oekraïense moeder en dochter over hun vlucht uit Oekraïne was indrukwekkend. 

Benieuwd naar zaken waar ik als burgemeester dagelijks mee bezig ben, volg mij dan op Instagram, Facebook en Twitter

Anke Van Extel- van Katwijk
Burgemeester