• Home
  • Nieuws
  • Blog 18:  Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Blog 18:  Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk schrijft in deze rubriek regelmatig over haar ervaringen, bevindingen en ontmoetingen die zij heeft vanuit haar burgemeestersfunctie.


Dit is mijn laatste blog van dit jaar. De komende twee weken staan in het teken van kerst en oud- en nieuw. 
Het werk van een burgemeester is niet alleen het voorzitten van vergaderingen, op bezoek gaan bij 50- en 60-jarig huwelijken of het bijwonen van een vergadering van de Metropool Regio Eindhoven. In deze blog leest u hier natuurlijk ook veel van terug. Dit geeft de veelzijdigheid aan van mijn baan als burgemeester van deze mooi gemeente.
Maar burgemeester zijn betekent ook ooit besluiten nemen die verstrekkende gevolgen hebben. Waar andere ondernemers zich aan wet- en regelgeving houden, zien we bij Oostappen Groep een jarenlang patroon van het stelselmatig overtreden van diezelfde regels. Dit leidt tot rechtsongelijkheid en dat kunnen we niet accepteren. 
Begin december heeft het college van burgemeester en wethouders en ikzelf als burgemeester drie besluiten moeten nemen met betrekking tot de Oostappen Groep. 
Ik realiseer me dat dit besluit mogelijk het begin is van een onrustige periode op het park en in ons dorp. Op onze website proberen wij antwoorden te geven op de vragen die er zijn.

In de week dat we dit besluit namen, is er ook een themabijeenkomst geweest voor de raadsleden over weerbaar bestuur. Bestuurders op allerlei niveaus hebben steeds meer te maken met agressie, bedreiging, intimidatie of geweld. En het is juist van enorm groot belang dat bestuurders veilig hun werk kunnen uitoefenen. Tijdens deze avond hebben we verschillende voorbeelden met elkaar besproken. Een goede avond die in lijn is met het Astens Manifest wat we begin 2023 samen hebben vastgesteld. Want respectvol met elkaar omgaan is één van de gemeenschappelijke waarden die we daarin met elkaar genoemd hebben.
Ik denk dat deze gemeenschappelijke waarde niet alleen maar van toepassing is op onze bestuurders maar op ons allen in Asten. Laten we respectvol met elkaar omgaan, ook als we het soms niet eens zijn met elkaar. Laten we deze waarde meenemen naar 2024. 

Het jaar 2024 wordt ook het jaar waarin we als gemeente Asten het congres van de K80 organiseren. De K80 is een netwerk van kleine gemeenten tot 25.000 inwoners en komt op voor de belangen van kleine gemeenten. Wij hopen aan al die gemeenten te laten zien hoe mooi ons dorp is.
Op woensdag 10 januari aanstaande organiseert de gemeente Asten de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in ’t Kwartier, aanvang 19.30 uur. Wellicht dat wij elkaar daar treffen.
Ik wens iedereen hele mooie feestdagen toe en bovenal een gezond 2024.

Benieuwd naar zaken waar ik als burgemeester dagelijks mee bezig ben? Volg mij dan op Instagram, Facebook en X.