• Home
  • Nieuws
  • Blog 2: Burgemeesterspraat: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Blog 2: Burgemeesterspraat: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Beste lezer,

Welkom bij mijn blog. Iedere maand deel ik in de rubriek “Burgemeesterspraat” mijn ervaringen als burgemeester van Asten. Hiermee wil ik een inkijkje geven in mijn werk als burgemeester en vertellen wat mij zoal bezig houdt en opvalt.

Langzaam begint de natuur te ontwaken. Weliswaar wat laat door de vele koude dagen in april en mei maar uiteindelijk heeft alles weer kleur gekregen. Wat dat betreft zijn er parallellen te trekken tussen het weer en de coronacrisis. Lange tijd leek er geen schot te komen in verlichting van maatregelen en reeks van sombere besmettings- en ziekenhuiscijfers. Toch is er net als bij de natuur uiteindelijk een omslag gekomen. 
Het vaccinatiebeleid is nu echt op stoom gekomen. Iedere week ontvangen meer jaargangen een vaccinatie uitnodiging. Ik hoop dat we snel bij geboortejaar 1978 komen, zodat ik ook mijn vaccinatie krijg. Het is en blijft toch echt zo dat we er samen voor moeten zorgen dat we corona onder de knie krijgen. Dat kan alleen door vaccinatie en ons met zijn allen aan de maatregelen te houden. 

Misschien hebt u ook al net als ik een bezoek gebracht aan het terras en gewinkeld in ons centrum. We hebben zelfs al weer 2 koopzondagen gehad. Heerlijk toch om weer te kunnen genieten van ons winkelaanbod en de plaatselijke horeca. Eindelijk kan onze horeca en detailhandel weer doen waar ze goed in zijn, namelijk ondernemen. Ook het binnensporten mag weer sinds een week en we kunnen zelfs weer met zijn allen op pad naar een pretpark. Stapje voor stapje gaan we de goede kant op!

De dodenherdenking heeft dit jaar wederom in aangepaste vorm plaatsgevonden. Op een respectvolle manier hebben we allemaal stilgestaan bij de slachtoffers. Samen met mijn man en dochter heb ik een krans mogen leggen bij het oorlogsmonument. Dit blijven momenten waarbij we ons beseffen hoe belangrijk vrijheid is. Fijn dat we een 4 mei comité hebben dat zich hiervoor blijft inzetten.

Ook hebben we een digitale informatiebijeenkomst natuurbrandpreventie georganiseerd voor omwonenden en bedrijven. We herinneren ons natuurlijk allemaal nog wel de brand in de Deurnesche Peel van vorig jaar. Het is van groot belang dat we ons bewust zijn wat we ook zelf kunnen doen aan preventie om natuurbranden te voorkomen.

Eind april ben ik geïnterviewd door SIRIS over mijn eerste 100 dagen als burgemeester van Asten. U kunt dat via SIRIS nog altijd terugkijken in ons gemeentelijk programma Asten NU. Het is een cliché maar de eerste 100 dagen zijn echt voorbij gevlogen. 

Op 10 juni a.s. zal mijn installatie gaan plaatsvinden. U kunt daar helaas nog niet fysiek bij aanwezig zijn. Deze installatie zal te volgen zijn via SIRIS zodat u er toch nog een beetje bij kunt zijn. Het blijft jammer dat we dit niet samen kunnen vieren maar zoals ik al de hele tijd zeg:  “tis zoals het is”. Ik ben ervan overtuigd dat er nog vele mooie ontmoetingen gaan plaatsvinden en daar kijk ik ook echt naar uit. Nu nog even volhouden met elkaar. 

Anke van Extel- van Katwijk
Burgemeester