• Home
  • Nieuws
  • Blog 20: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Blog 20: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk schrijft in deze rubriek regelmatig over haar ervaringen, bevindingen en ontmoetingen die zij heeft vanuit haar burgemeestersfunctie.

Inmiddels is Halfvasten achter de rug en klopt Pasen alweer aan de deur. Mijn vorige blog schreef ik net voor de start van carnaval. Daarin nodigde ik iedereen uit om naar een nieuw evenement te komen, namelijk de gezamenlijke “Slutteloverdracht”. Samen met De Klot, de R’Ommelpotters, De Plekkers en de Peelvrujters hebben wij dit evenement opgezet en Jeugd Carnaval Asten was die vrijdag ook van de partij. Wat mij betreft was het een groot succes. De opkomst was bijzonder groot voor een eerste keer. De Prinsen, jeugdprinsen en jeugdprinsessen waren allemaal van de partij. De vier prinsen hadden een proclamatie en een gezamenlijk lied gemaakt met als titel: “Het leven is goed in het Astense land”. Wat mij betreft het lijflied voor alle volgende slutteloverdrachten. De afterparty in ’t Kwartier was met één woord top! Daarmee hadden we een mooie aftrap van het Astens carnaval. Een feest dat dit jaar overigens zonder noemenswaardige incidenten is verlopen! 

Naamswijziging Deken van Pelthof 

Op 20 februari 2024 heeft het college van burgemeester en wethouders definitief besloten de naam van de Deken van Pelthof te wijzigen in Bartholomeushof. Een voornemen tot naamswijziging was al eerder genomen en met de bewoners gedeeld.
Reden van de naamswijziging zijn diverse signalen van misbruik door Deken van Pelt in Asten. Wij hebben slachtoffers van dit misbruik gesproken en zij ondervinden hier nog altijd last van. Daarom vinden wij het niet meer gepast dat er nog een straatnaam naar Deken van Pelt is vernoemd.

De bewoners van de Deken van Pelthof die aan de Kerkstraat wonen krijgen op hun verzoek ook het adres Kerkstraat en de bewoners van het Lievenhuis krijgen als straatnaam Koningsplein. Op 28 februari 2024 was er een informatieavond voor de bewoners. Onis Welzijn en Wocom waren ook op deze avond aanwezig. Als mensen problemen ervaren met het doorgeven van de adreswijziging zullen de vrijwilligers van Onis Welzijn ondersteuning bieden. Veel instanties krijgen via de gemeente de adreswijziging door.

Eén Aarde op nieuwe locatie

Dat Eén Aarde uit zijn jasje was gegroeid, was wel duidelijk. Na een lange zoektocht heeft één Aarde een nieuwe plek gevonden aan de Keskesweg. Op 2 maart 2024 was ik samen met wethouder Bankers bij de opening van de nieuwe locatie aanwezig.  

NL Doet

Ieder jaar organiseert het Oranjefonds in maart NL Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Ook in Asten waren er op 15 en 16 maart 2024 tal van activiteiten waar u mee kon doen. Samen met wethouder Bankers heb ik afgelopen vrijdag meegeholpen bij Amaliahof. Altijd leuk om weer op een andere manier bezig te zijn en een praatje te kunnen maken met bewoners, personeel en vrijwilligers.   

Astens Manifest

In aanwezigheid van minister Hanke Bruins Slot, destijds minister van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties, is op 6 maart 2023 het Astens Manifest ondertekend. In het Astens Manifest zijn afspraken gemaakt over de omgang en verhoudingen tussen raad, college en ambtelijk apparaat. Andere belangrijke onderdelen zijn afspraken over de toegankelijkheid van de raad en het vroegtijdig betrekken van u als inwoner bij beleid. Dit doen wij o.a. al via onze TIP enquêtes. Zie voor meer informatie daarover www.tipasten.nl. Inmiddels zijn er al ongeveer 950 inwoners aangesloten bij TIP Asten!   

Vervolgens zijn alle partijen, Raad college en ambtelijk apparaat aan de slag gegaan om dit Astens Manifest verder uit te werken. Afgelopen maandag zijn opnames gemaakt voor Asten Nu op SIRIS over het Asten Manifest en wat een jaar later de stand van zaken is.  Deze uitzending zal deze week al te bekijken zijn via SIRIS TV of de website van SIRIS. 
Voor meer informatie over het Astens Manifest, kijk dan op www.asten.nl.

Benieuwd naar zaken waar ik als burgemeester dagelijks mee bezig ben? Volg mij dan op Instagram, Facebook en X.

Anke Van Extel- van Katwijk
Burgemeester