• Home
  • Nieuws
  • Blog 22: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Blog 22: Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk schrijft in deze rubriek regelmatig over haar ervaringen, bevindingen en ontmoetingen die zij heeft vanuit haar burgemeestersfunctie.

De maanden mei en juni zijn traditioneel bestuurlijk drukke maanden. Voor de vakantieperiode zijn er nog overvolle commissie- en raadsagenda’s en de voorbereiding van de voorjaarsnota vraagt ook alle aandacht, zeker nu de financiële situatie onzeker is. 

De 4 mei-viering had dit jaar als thema: “Vrijheid vertelt: Opmaat naar 80 jaar vrijheid”. Muziekvereniging Sancta Maria uit Ommel en gemengd koor Amuze zorgden voor de muzikale omlijsting. Complimenten voor de perfecte organisatie!

Op dinsdag 14 mei 2024 namen wij afscheid van raadslid Math Vankan van de fractie Samen voor Asten. Hij was raadslid van 19 april 2005 tot 14 mei 2024 en vervulde diverse voorzittersfuncties en was ook fractievoorzitter van zijn partij en de laatste jaren raadsnestor. Math Vankan ontving een Koninklijke onderscheiding voor zijn vele verdiensten. Math, nogmaals dank voor al je inzet voor de Astense gemeenschap! 

Naast de standaard commissie- en raadsvergaderingen organiseren we ook themabijeenkomsten voor de raadsleden. Dat kan over thema’s gaan zoals ontwikkelingen in het buitengebied, integriteit, wonen etc. Maar ook trainingen om het functioneren van de raad te verbeteren en raadsleden instrumenten aan te reiken om hun werk nog beter te doen. Zo was er deze maand een debattraining voor raadsleden die goed in de smaak viel. 
Over de raad gesproken, de gemeenteraad was op 24 mei 2024 te gast bij het programma Op1. Wellicht dat u dit gezien heeft maar u kunt dit programma nog altijd terugkijken. 

Dit jaar vond in Heusden voor de tweede maal “Tractorpulling Asten” plaats. Na de eerste geslaagde editie smaakte het naar meer. De organisatie zat dit jaar weer goed in elkaar en de sfeer was goed. Zelf ben ik ook nog een kijkje gaan nemen. 

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de Zonnebloem Asten werd opgericht. Op 14 mei vond de viering van het jubileum plaats in ’t Kwartier. Het college was die middag ook te gast en heeft genoten van het optreden van Sakkerdju en Wim Daniëls. 

Vrijdag 31 mei was Asten gastgemeente van de K80. De K80 is een netwerk van gemeenten met minder dan 25.000 inwoners. Inmiddels zijn 64 gemeenten lid van K80. Een kleine 80 bestuurders togen naar Asten voor de voorjaarsbijeenkomst in ’t Kwartier. ’s Middags was er een programma in Museum Klok en Peel met diverse kennissessies. We hebben Asten weer goed op de kaart kunnen zetten!

Nog een week of 4 te gaan en dan start de zomervakantie. Ik denk dat iedereen uitkijkt naar een rustigere periode met graag wat mooier weer! 

Benieuwd naar zaken waar ik als burgemeester dagelijks mee bezig ben? Volg mij dan op Instagram, Facebook en X.