• Home
  • Nieuws
  • Blog 5: Burgemeesterspraat: Een kijkje in het werkende leven van de burgemeester

Blog 5: Burgemeesterspraat: Een kijkje in het werkende leven van de burgemeester

Burgemeester Anke Van Extel- Van Katwijk schrijft in deze rubriek regelmatig over haar ervaringen, bevindingen en ontmoetingen die zij heeft vanuit haar burgemeestersfunctie.  
 
Helaas slaat het Coronavirus weer hard toe. Afgelopen vrijdag heeft het kabinet weer verder beperkende maatregelen afgekondigd. Een domper voor ons allen maar gelet op de enorme druk op de zorg een zeer begrijpelijk besluit. We zullen met zijn allen ons toch nog een keer schrap moeten zetten om het Coronavirus een klap te geven.  
We hebben met zijn allen een grote verantwoordelijkheid om ons zorgsysteem overeind te houden. Of je nu gevaccineerd bent of niet, je wilt niet voor een gesloten deur komen in de zorg als je een ernstige aandoening hebt. Daarom is het belangrijk dat we ons allemaal aan de nieuwe maatregelen houden. We doen het voor onze en andermans veiligheid! 
 
Onlangs zijn er al eerder maatregelen getroffen zoals het scannen van Corona-toegangsbewijzen. Deze regeling bestond al voor de horeca en daar zijn o.a. binnensportverenigingen en sportscholen bijgekomen. De gemeente is in gesprek met horeca en verenigingen hoe wij deze maatregelen zo maximaal mogelijk kunnen uitvoeren. Daarbij kijkt de gemeente ook hoe wij financieel kunnen bijspringen. Voorwaarde is natuurlijk een positieve grondhouding en inzet. Gelukkig is dat het geval.  
Op dinsdag 9 november is de begroting voor 2022 unaniem vastgesteld. Na jaren van bezuinigen is er eindelijk weer goed nieuws te vertellen. Het Rijk is eindelijk tot het besef gekomen dat de gemeenten het zonder extra geld niet zouden redden. De kosten in het sociale domein trokken een zware wissel op de gemeentelijke financiën. Door een nieuwe herverdelingssystematiek krijgt de gemeente Asten ook meer geld. Dat geeft ons weer ruimte om te investeren in plaats van alleen maar te bezuinigen.  
 
Er zijn natuurlijk ook leuke dingen te melden voor afgelopen periode. Zo was ik afgelopen donderdag met het college te gast bij de eerste zittingsavond van De Klot. Het was een geweldige avond, waar mijn man en ik nu ook echt kennis hebben kunnen maken met het Astens carnaval. Het was ook ontzettend leuk om zo’n jong talent te zien op het podium, dat belooft wat voor de toekomst. 
 
In het diepste geheim zijn afgelopen week opnames gemaakt voor de landelijke intocht van Sinterklaas. Klokkendorp Asten met het Klok en Peel museum en koninklijke Eijsbouts mocht daar natuurlijk niet ontbreken! Het was echt geweldig om dit mee te mogen maken en zo Asten landelijk nog maar weer eens op de kaart te zetten. Bij de sinterklaasintocht in Asten had sinterklaas de klok bij die hij van ons had gekregen. Hij werkte nog steeds, want toen sinterklaas de klok luidde, kwamen de pieten uit alle hoeken en gaten naar sinterklaas toe.  
 
Afsluitend doe ik op iedereen een klemmend verzoek zich aan de regels te houden. Alleen zo krijgen we het coronavirus onder controle. 
 
Benieuwd naar zaken waar ik als burgemeester dagelijks mee bezig ben, volg mij dan op instagram, facebook en twitter.  
 
 
Anke Van Extel- van Katwijk 
Burgemeester