Burgemeesterspraat

Burgemeester Van_Extel-Van_Katwijk

Burgemeester Anke Van Extel-Van Katwijk schrijft in deze rubriek regelmatig over haar ervaringen, bevindingen en ontmoetingen die zij heeft vanuit haar burgemeestersfunctie. 
Traditioneel is de burgemeester van Asten beschermheer of in mijn geval beschermvrouwe van het Sint Jorisgilde. Op zondag 24 april jl. werd ik geïnstalleerd als beschermvrouwe en pastoor Steijaert als gildeheer. Daarnaast vond de installatie van een nieuwe hoofdman en 5 nieuwe leden plaats.  

Lintjesregen

Eindelijk kon ik sinds mijn burgemeesterschap in Asten, zonder allerlei coronabeperkingen, de koninklijke onderscheidingen uitreiken tijdens de Lintjesregen. Maar liefst 8 onderscheidingen vielen Astenaren ten deel. Persoonlijk vind ik de uitreiking van onderscheidingen één van de leukste en meest eervolle taken als burgemeester. Gelukkig hebben we in onze gemeente nog veel mensen die zich belangeloos willen inzetten voor de gemeenschap op allerlei fronten. Om hen te verrassen met een Koninklijke Onderscheiding als waardering, vormt een mooie bekroning op hun jarenlange inzet.
Kent u wellicht iemand in uw omgeving die in aanmerking zou kunnen komen voor een onderscheiding? Geef het dan vooral aan ons door. Wees er snel bij want de aanvragen voor de Lintjesregen 2023 moeten begin juli 2022 gereed zijn. Voor meer informatie kunt u bij de bestuurssecretaresse terecht.

Slag om Asten

Op Koningsavond heb ik samen met enkele raadsleden deelgenomen aan de Slag om Asten. Een geweldig leuk opgezet evenement. Wij vielen net buiten het podium maar waren toch zeer tevreden met onze vierde plek. Complimenten aan de organisatie.

Koningsdag

Koningsdag was dit jaar weer als vanouds. Onder een stralende hemel heeft iedereen weer met volle teugen kunnen genieten van optredens, terrasjes, kraampjes, etc. In de ochtend nodigde ik alle gedecoreerden uit in het gemeentehuis. Waarna het Sint Jorisgilde een vendelgroet aan hen bracht, omlijst met muziek van harmonie Sint Cecilia. 

Herdenking

De druk bezochte 4 mei viering was wederom waardig en stijlvol georganiseerd. De verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne wierpen hun schaduw over deze viering. De persoonlijke ervaringen maken altijd grote indruk. Zoals deze keer de door zijn zoon en kleinzoon gedeelde ervaringen van Jan van Bussel die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was bij de Rode Kruispost in Asten. 

Opvang vluchtelingen

Zoals u wellicht weet heeft Asten al diverse vluchtelingen opgevangen uit Oekraïne. De opvang en begeleiding via o.a. ONIS, Senzer, Rotary, schoolbesturen en particuliere eigenaren loopt gesmeerd. Fijn om te horen dat de Oekraïense kinderen deze week al kunnen starten op de basisscholen en bij het voortgezet onderwijs. 

Politiek nieuws

Politiek is er natuurlijk ook nieuws. De coalitie-onderhandelingen zijn afgerond en op 17 mei 2022 vinden de wethoudersverkiezingen plaats. Het Coalitieakkoord 2022-2026: “Gedreven door passie en ambitie” is inmiddels gereed. Geïnteresseerd waar het gemeentebestuur de komende 4 jaar voor staat? Kijk dan op deze pagina.

Benieuwd naar zaken waar ik als burgemeester dagelijks mee bezig ben? Volg mij dan op Instagram, Facebook en Twitter. 

Anke Van Extel-van Katwijk

Burgemeester