Campagne 'Ik rij MONO'

We zijn altijd bereikbaar via onze smartphones, wat handig en leuk kan zijn, maar het heeft ook nadelen.

Vooral wanneer we achter het stuur in de auto of op de fiets zitten, kan onze smartphone levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor andere weggebruikers. Elke keer dat we een berichtje ontvangen, raken we even afgeleid van de weg, en daardoor neemt het risico op ongelukken toe. Daarom gaat de landelijke campagne ‘Ik rij MONO’ weer van start. Het doel van deze campagne is om fietsers en automobilisten aan te moedigen om zonder afleiding aan het verkeer deel te nemen en de ogen op de weg te houden.

MONO staat letterlijk voor één of alleen, en in deze campagne betekent het dat we ons tijdens het rijden of fietsen op één ding moeten focussen: het verkeer. De campagne richt zich niet alleen op automobilisten en fietsers, maar ook op degenen die berichten sturen. Voordat je vertrekt, laat anderen weten dat je onderweg bent, zodat ze weten dat ze je geen bericht moeten sturen en je niet in de verleiding komt om te reageren!

In drie seconden ben je een voetbalveld verder

Even een paar seconden je aandacht niet op de weg houden, kan enorm riskant zijn. Veel mensen realiseren zich niet welke afstand ze in die paar tellen afleggen. Stel je voor, je rijdt in de stad met 50 km/u en er komt een berichtje binnen dat je in 3 seconden leest. Dan ben je al 42 meter verder gereden zonder op te letten. Dat is net zo lang als een half voetbalveld! Als je op de snelweg 120 km/u rijdt, ben je in diezelfde 3 seconden al 100 meter verder. Dat betekent dat je een heel voetbalveld bent overgestoken zonder te kijken. Het lezen en schrijven van berichten duurt vaak nog langer dan 3 seconden.

Jouw actie telt! 

In de provincie Noord-Brabant werken gemeenten, politie, het openbaar ministerie, Rijkswaterstaat en de provincie samen aan verkeersveiligheid onder het motto: “Brabant gaat voor NUL verkeersslachtoffers‘. Want ieder slachtoffer is er een teveel! De campagne ‘Jouw actie telt!’ stimuleert Brabanders alert te zijn in het verkeer en zelf in actie te komen voor een veilige deelname aan het verkeer. Dat is hard nodig, want 90 procent van de verkeersongevallen wordt namelijk veroorzaakt door menselijk gedrag zoals afgeleid worden door je telefoon, rijden met alcohol of drugs of te hard rijden.