Enquête over asielzoekers

Alle gemeenten in Nederland moeten naar verwachting locaties aanwijzen voor asielzoekers, zo ook de gemeente Asten. Op dit moment zijn er nog geen locaties in onze gemeente.

De gemeente vindt de inbreng van inwoners belangrijk. Met deze enquête krijgen wij een beeld hoe u als inwoner over dit onderwerp denkt.

Wie is een asielzoeker?

Een asielzoeker is iemand die in Nederland asiel aanvraagt ter bescherming tegen gevaar en vervolging in het eigen land. Tijdens het wachten op de beslissing van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) over het recht op asiel, tijdens de asielprocedure, hebben asielzoekers het recht om in Nederland te blijven en is er recht op opvang en begeleiding. Een asielzoeker mag 24 weken per jaar werken, maar alleen onder bepaalde voorwaarden, (asielprocedure loopt langer dan zes maanden). Wie werkt heeft, moet 75 procent van de inkomsten afstaan aan opvangorganisatie COA als eigen bijdrage aan het onderdak. De rest mag de asielzoeker zelf houden, tot maximaal 185 euro per maand. 

Wat betekent dit voor de gemeente Asten?

Het aantal op te vangen asielzoekers is afhankelijk van het inwonersaantal per gemeente. Voor de gemeente Asten betekent dit dat de gemeente zich moet voorbereiden op de komst van minimaal 62 asielzoekers. Het opvangen van de asielzoekers staat los van de taakstelling die iedere gemeente heeft voor het huisvesten van statushouders (mensen met een verblijfsvergunning en een inburgeringstraject). 
Hoewel de komst van een opvanglocatie nog niet definitief is, hechten we waarde aan goede communicatie hierover met onze inwoners. Als u aanvullende opmerkingen heeft waar we rekening mee moeten houden bij de opvang en communicatie, horen we dat ook graag.

Bent u geen lid van TIP Asten, dan kunt u de enquête ook via de onderstaande link invullen.