• Home
  • Nieuws
  • Nieuwe aanpak in bestrijding eikenprocessierups

Nieuwe aanpak in bestrijding eikenprocessierups

De overlast van de eikenprocessierups is de laatste jaren sterk afgenomen. Preventief spuiten is daardoor niet meer nodig.

Foto van processierupsen

Dat komt door toename van natuurlijke vijanden zoals de kool- en pimpelmees. Toename van deze mezensoorten is te danken aan diverse maatregelen zoals de aanleg van bloemrijke bermen, het ophangen van nestkasten, een aangepast maaibeleid en de aanplant van inheemse boom -en struiksoorten.

Niet meer preventief spuiten

Omdat de overlast in 2023 tot een minimum beperkt bleef, hebben we besloten om in 2024 niet meer preventief te gaan spuiten tegen de eikenprocessierups. Met het spuiten bestrijden we namelijk niet alleen de rups, maar brengen we ook andere soorten insecten zoals bijen en hommels in gevaar. En die hebben we juist hard nodig. 

Toch overlast? Meld het!

Dat we niet meer preventief behandelen, wil niet zeggen dat we niets doen. We blijven we actief monitoren of de plaagdruk laag blijft en we zullen rupsen en nesten verwijderen als dit noodzakelijk is. Ziet u ergens nesten of ervaart u overlast van de eikenprocessierups? Meld het ons. Zo kunnen we de rupsenpopulaties in kaart brengen en daarop actie ondernemen.