Het college van B&W heeft op vrijdag 13 juni j.l. de Kadernota 2026 gepresenteerd. Ze doet een voorstel aan de gemeenteraad hoe het financiële gat waar de gemeente Asten voor staat kan worden gedicht.
De gemeenteraad is nu aan zet om hierover te besluiten. In de Kadernota zijn 33 zogenaamde draaiknoppen opgenomen waaraan de gemeenteraad kan draaien om het tekort op te vangen.
De kadernota wordt behandeld in de raadsvergaderingen van 24 juni en 1 juli.
Oorzaak tekort
Afgelopen maanden is in de media veel geschreven en gesproken over de financiële problemen van gemeenten. Ook de gemeente Asten krijgt fors minder geld van het Rijk vanaf 2026. Er is weliswaar voor 2026 en 2027 extra geld beschikbaar gesteld maar daarmee zijn wij echter nog niet uit de problemen. Het aanvankelijke tekort van 2,9 miljoen loopt voor 2 jaar terug naar 2,1 miljoen per jaar.
In 2028 zal dit tekort weer gewoon toenemen. Er blijft dus een flinke financiële klus te klaren.
Pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk zowel voor de korte als de langere termijn.
Project “Asten in balans”
De gemeente Asten is in 2024 van start gegaan met het project “Asten in balans”. Doel is te onderzoeken hoe dit financiële gat te dichten. Uiteindelijk moet de gemeenteraad de begroting vaststellen in november. We hebben eerst een soort foto gemaakt hoe Asten er nu voor staat. Daarbij is ook een vergelijking met andere gemeenten gemaakt op een aantal terreinen zoals belastingcapaciteit, financiële reserves, omvang personeel etc. Deze vergelijking heeft ons beter inzicht gegeven. We hebben onderzocht aan welke knoppen we kunnen draaien om onze begroting weer op orde te krijgen.
3 april “Balansdag”
Op 3 april hebben wij inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven uitgenodigd mee te praten en te denken over oplossingen. De diverse bijeenkomsten zijn goed bezocht en hebben veel nuttige informatie opgeleverd. Daarvoor nogmaals dank. Wat vooral opviel is het belang van de sociale samenhang en vrijwilligerswerk in Asten.
Rode draad Balansdag
Op basis van alle inbreng en reacties van de drie bijeenkomsten op 3 april j.l. valt een rode draad te
herkennen:
- Asten, Heusden en Ommel kennen een grote saamhorigheid, een actief verenigingsleven,
- inwoners zijn er voor elkaar. Dit wil iedereen graag behouden;
- Asten is een veilige gemeente en dat dient het te blijven;
- Inwoners streven naar behoud van vitale dorpskernen;
- Inwoners zijn bereid meer zelf te doen, hetgeen eventueel gestimuleerd zou kunnen worden met
- buurtbudgetten o.i.d.;
- Het ontdubbelen van taken wordt gezien als een logische efficiency maatregel;
- Minder tot geen maatwerk gemeenschappelijke regelingen (GR-en) (van bepaalde taken samen
- doen tot en met vergaande samenwerking) doet geen afbreuk aan de eigenheid van Asten.
Dilemma
De oplossing om het financiële gat te dichten ligt grofweg tussen twee uitersten: Oftewel het gat wordt gedicht zonder de lokale lasten te verhogen, zodat we helemaal volledig besparen op bestaand beleid en voorzieningen. Het andere uiterste is dat we lokale lasten maximaal verhogen, waardoor bestaand beleid en voorzieningen worden ontzien.
Het college doet hierbij een voorstel (heeft een keuze gemaakt uit draaiknoppen) dat een balans zoekt tussen deze uitersten en past bij het opgehaalde beeld wat je als Asten wil zijn.
Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om een definitieve keuze te maken waar de balans precies komt te liggen.
Waar gaat de gemeenteraad de oplossing zoeken?
Op 24 juni en 1 juli behandelt de gemeenteraad de Kadernota 2026 en zal er meer bekend worden waar de oplossingen liggen. Met het besluit over de Kadernota geeft de gemeenteraad een opdracht aan het college van burgemeester en wethouders om de Begroting 2026 - 2029 verder uit te werken.
Hierover zal uiteindelijk in november een besluit genomen worden.
Lees verder op de pagina: Asten in balans.