• Home
  • Nieuws
  • Raadslid in the spotlights: Daniël van Schijndel

Raadslid in the spotlights: Daniël van Schijndel

Dit keer de beurt aan Daniël van Schijndel van het CDA.

Wat wil je kort over jezelf kwijt?

Ik ben 31 jaar, getrouwd met Femke en sinds januari de zeer trotse vader van dochter Jolijn! In het dagelijks leven werk ik bij de gemeente Nuenen waar ik o.a. bezig ben met bestemmingsplannen voor woningbouwprojecten en ruimtelijk beleid. Daarnaast mag ik inmiddels al ruim zeven jaar voorzitter zijn van de leukste (en de beste) voetbalclub in onze gemeente: SV ONDO! 

Waarom ben je politiek actief geworden?

Al mijn hele (nog relatief jonge) leven geloof ik dat je de talenten die je hebt gekregen moet inzetten voor de samenleving. Op de middelbare school was maatschappijleer mijn favoriete vak. Daar hadden we het over politiek en al snel had ik in de gaten dat als ik me wilde inzetten voor de samenleving dat dat weleens via de politiek en het openbaar bestuur zou kunnen. Daarom ben ik ook bestuurskunde gaan studeren. De politiek is voor mij de plek waar we het hebben over de vraag wat voor samenleving we willen zijn. Ik geloof in een samenleving waarin we naar elkaar omkijken. Hoe ging dat liedje ook alweer uit ‘t Schaep met de 5 Pooten? ‘We benne op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar?…’. Dat is ook de visie van het CDA, de partij die staat voor solidariteit en gemeenschapszin. Al vrij snel ontdekte ik dan ook dat het CDA de partij is waar ik me het meest thuis bij voel. Het is bij uitstek de partij van en voor de samenleving. 

Wat zijn jouw 3 speerpunten?

Er zijn veel onderwerpen die me raken, maar als er één onderwerp is waar ik al geruime tijd mee bezig ben dan is dat eenzaamheid. Het is wat mij betreft een van de grotere maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Steeds meer mensen, jong en oud, voelen zich eenzaam. Dat komt volgens mij door de steeds verdergaande individualisering van de samenleving. We kijken steeds minder naar elkaar om, en dat is op z’n zachtst gezegd zorgelijk. Ik vind dat we als gemeente meer op dit gebied zouden kunnen doen, of beter gezegd moeten doen. Dat is lastig, want het is een complex begrip, maar dat vrijwaart ons niet om niets te doen. Het thema moet in elk geval op de kaart blijven. 
Daarnaast maak ik me druk over het feit dat er steeds meer sprake is van agressie op tal van plekken. Denk bijvoorbeeld aan agressie tegen ambulancepersoneel. Ik was een tijd terug op werkbezoek bij de apotheker Alphega en die vertelde ook dat klanten steeds agressiever zijn als er bepaalde medicijnen (door omstandigheden) niet op voorraad zijn. Dat is natuurlijk heel erg vervelend, maar geen enkele reden om dan je frustratie te botvieren op de medewerkers achter de balie die je alleen proberen te helpen en ook maar doen wat ze kunnen. Ik hoor dit op zoveel plekken. 
Ook wil ik me blijven inzetten voor jonge gezinnen en de ouderen in onze gemeente. De afgelopen jaren is er veel woningbouw bijgekomen, voor starters en senioren. En er zijn nog veel meer woningbouwprojecten op komst. Dat is geweldig natuurlijk, maar het leidt ook tot vraagstukken over bijvoorbeeld voldoende voorzieningen. Zo willen we dat er in de toekomst voldoende huisartsen in Asten zijn en sterke verenigingen, want uiteindelijk willen we dat onze gemeente een fijne plek voor iedereen is en blijft. Dat zijn vraagstukken waar we het op het gemeentehuis wat het CDA betreft meer over zouden moeten hebben. 

Wat vind je leuk en wat minder leuk aan het raadswerk?

Het is echt geweldig dat je door het raadswerk op plekken komt waar je normaal niet zo snel komt. Zo kregen we vorig jaar een boeiende rondleiding bij de Brandweer en ook een keer een kijkje achter de schermen bij sporthal De Schop. Dat zijn interessante werkbezoeken waar je als raadslid inhoudelijk veel mee kunt en je leert daardoor ook de plek waar je woont beter kennen. Dit past ook bij de manier waarop we als CDA politiek willen bedrijven: Door midden in de gemeenschap te staan en luisteren naar wat er bij mensen leeft. Minder leuk is de constatering dat de invloed van de gemeenteraad op tal van gebieden steeds meer onder druk is komen te staan, door de vele samenwerkingen waar we als gemeente in zitten. Samenwerkingen op gebied van bijvoorbeeld afvalinzameling, milieu, gezondheid of ICT zijn natuurlijk goed want als kleine gemeente kun je dat vaak tegenwoordig niet meer zelfstandig organiseren of er kunnen schaalvoordelen behaald worden, maar als gemeenteraad blijft het soms ingewikkeld om grip te krijgen op deze organisaties of om ze bij te sturen als daar aanleiding voor is. 

Wat wil je nog kwijt aan de inwoners van de gemeente Asten?    

Als gemeenteraad zijn we op tal van dossiers behoorlijk eensgezind. Even los gezien van de inbreng van fracties die wel vaak verschillend is, komen we er toch vaak uit met elkaar in moeilijke dossiers. Het is wat dat betreft rustig en stabiel in de politiek in Asten. Ik vind dat oprecht een compliment, want in tijden van verregaande polarisatie is dat een prestatie. Kijk maar naar andere gemeenten om ons heen. Het zit deels in de cultuur van Asten maar in onze gemeenteraad geen Haagse taferelen waar we elkaar de tent uitvechten of waar we op de man spelen. Wat omgang met elkaar betreft zijn we misschien wel een schoolvoorbeeld. Daar mogen we best trots op zijn.