• Home
  • Nieuws
  • Samen maken we een vuist tegen ondermijnende criminaliteit

Samen maken we een vuist tegen ondermijnende criminaliteit

De gemeente en politie zetten zich voortdurend in voor het bestrijden van ondermijnende criminaliteit.

Als inwoner kunt u ook een steentje bijdragen: door alert te zijn op verdachte situaties en deze te melden. Zo houden we onze leefomgeving nog veiliger. 

Wat is ondermijnende criminaliteit? 

Er is sprake van ondermijnende criminaliteit wanneer criminelen (uit de onderwereld) de bovenwereld nodig hebben voor het uitvoeren van hun illegale activiteiten, waardoor beide werelden met elkaar verweven raken. De vastgoedsector kan bijvoorbeeld op allerlei manieren worden misbruikt voor illegale activiteiten. Denk aan illegale prostitutie en hennepplantages in woningen, opslag van illegale goederen in loodsen en garageboxen op bedrijventerreinen, of drugslaboratoria in leegstaande loodsen in het buitengebied. 

Negatieve effecten

Deze criminele activiteiten hebben verschillende negatieve effecten. Denk bijvoorbeeld aan brand- en explosiegevaar door hennepkwekerijen en drugslaboratoria, of aan drugsdealers die overlast veroorzaken in de buurt. Daarnaast kunnen inwoners en medewerkers van bedrijven het slachtoffer worden van intimidatie, afpersing of bedreiging. Denk bijvoorbeeld aan de boer die zijn schuur moet afstaan voor de productie van drugs.
Ondermijning zorgt ook voor een oneerlijke samenleving. Denk bijvoorbeeld aan misbruik van overheidsgelden (zorgfraude) en aan eerlijke ondernemers die niet kunnen concurreren met bedrijven die gefinancierd worden met crimineel geld. 

Melden van ondermijningssignalen

U kunt altijd anoniem en eenvoudig uw melding doorgeven via het digitale meldpunt van de gemeente: www.asten.nl/ondermijning. Twijfel niet of u een ondermijningssignaal zult melden!

Elke melding is belangrijk

Wilt u liever niet online melden? Maak dan gebruik van de papieren meldkaart (die bij de gemeente is af te halen), bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 (anoniem) of bel de politie via 0900-8844 (niet anoniem). Bel 112 bij een acute noodsituatie!