Oekraïense vluchtelingen

De oorlog in Oekraïne, een dramatische bladzijde in de geschiedenis die heel veel onschuldige slachtoffers kent. In de eerste plaats in het land zelf. Het menselijk leed dat er hiermee gepaard gaat blijkt onder meer uit de grote vluchtelingenstroom die op gang is gekomen. Dat laat niemand onberoerd, ook in Nederland niet, getuige de vele initiatieven die worden ontplooid.

Opvang vluchtelingen

Het kabinet houdt er rekening mee dat de komende tijd tienduizenden vluchtelingen in Nederland opgevangen moeten worden. Daarom heeft het kabinet aan alle 25 veiligheidsregio’s, waaronder Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, de opdracht gegeven om samen met gemeenten voor opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne te zorgen. Deze opvang zal mogelijk geruime tijd, maanden of zelfs nog langer, duren.

Opvang in onze regio

Alle 21 gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant zetten inmiddels alles op alles om binnen 14 dagen 1.000 opvanglocaties te vinden en bruikbaar te maken. Als de gemeenten deze plekken beschikbaar hebben, wordt gekeken naar nog eens 1.000 plekken. In totaal gaat het dus om 2.000 opvangplekken in onze regio. Inmiddels worden de eerste Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Eindhoven.

Oekraïners kunnen vrij reizen naar Nederland. Zonder verblijfsvergunning kunnen zij negentig dagen in Nederland blijven. Oekraïners hebben van de EU een speciale status gekregen waardoor zij in Nederland mogen werken.

Ik wil helpen

Meer informatie

Huisarts voor Oekraïense vluchteling

 • De Oekraïense vluchteling(en) die u opvangt, kan gebruik maken van dezelfde huisarts die u ook gebruikt. Het kan voorkomen dat deze huisarts geen plek heeft.
 • Als uw eigen huisarts of de huisarts die u benadert geen plek heeft voor de zorgvraag van de vluchteling, neem dan contact op het GHOR bureau van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Zij zijn tijdens kantooruren (09.00 tot 17.00) te bereiken via dit mailadres: opschalingghorbzo@vrbzo.nl
 • Zij zullen binnen 24 uur contact met u opnemen om te werken naar een oplossing.
 • Als u een mail stuurt, zet dan in de onderwerpregel eerst OEK zodat wij deze makkelijk kunnen terugvinden.
 • Om u zo goed mogelijk te helpen bij het vinden van een huisarts voor de Oekraïense vluchteling hebben we de volgende informatie nodig:
  • Welke huisarts(en) heeft u al benaderd?
  • Om hoeveel vluchtelingen gaat het?
  • Wat is uw adres? (straatnaam, huisnummer en postcode)?
  • Op welk nummer bent u bereikbaar?

Bij spoedeisende medische zorg: bel 112!

Hoe bereid ik me voor op een noodsituatie?