• Home
  • Nieuws
  • Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Een inkijkje in het werkleven van de burgemeester

Burgemeester Anke van Extel-van Katwijk schrijft in deze rubriek regelmatig over haar ervaringen, bevindingen en ontmoetingen die zij heeft vanuit haar burgemeestersfunctie.

De aanloop naar de zomervakantie is vaak bestuurlijk een drukke periode. Behalve veel overleggen in- en extern zijn de ambtelijke organisatie en bestuur druk met de  voorbereiding van de voorjaarsnota en jaarrekening. Natuurlijk is dit ook dé tijd voor allerlei evenementen. 

Onlangs ben ik bij de heer en mevrouw Klaus op bezoek geweest. De heer Klaus heb ik regelmatig kort ontmoet bij de 4-mei vieringen en recent nog bij de opening van het processiepark in Ommel. Ik wilde graag een keer nader met hem kennis maken en zijn aangrijpende verhaal horen over de bevrijding van Ommel waarbij hij en ook de familie Michiels veel familieleden hebben verloren. Ik heb bewondering voor de wijze waarop hij met deze traumatische gebeurtenis omgaat en dit verhaal door de jaren heen talloze keren heeft verteld. 

Zoals u via de pers heeft kunnen lezen was de voorzitster van de Veteranenstichting Asten, Fransjesca van Grimbergen, samen met 14 anderen veteranen genomineerd voor de Witte Anjerprijs 2023. Samen met haar ben ik in Den Haag bij de prijsuitreiking geweest. Helaas heeft Fransjesca van Grimbergen niet gewonnen maar al hartstikke fijn dat ze tot de genomineerden behoorde. Zaterdag 24 juni jl. was het Veteranendag. Samen met het bestuur en leden van de Veteranenstichting heb ik ’s ochtends de Veteranenvlag gehesen op de Markt. 

Afgelopen weken waren er ook bijzondere evenementen. Zo vond voor de eerste keer  Tractorpulling Asten plaats aan de Meijelseweg in Heusden. De organisatoren kunnen volgens mij terugkijken op een geslaagd evenement. In het museum Klok en Peel vonden opnames plaats voor het televisieprogramma “Tussen Kunst en Kitsch”. De uitzending staat gepland voor na de zomer. Dan weten we of er nog bijzondere of waardevolle objecten boven water zijn gekomen.

Bijzonder was ook de voorstelling van Eldorado. Deze theatervoorstelling werd georganiseerd in Bakel. Behalve een mooi theaterstuk is de bedoeling te laten zien hoe ondermijning daadwerkelijk te werk gaat. Een agrarisch gezin raakt langzaam in de greep van de georganiseerde misdaad. 

Verder heb ik het startschot gegeven voor de avondvierdaagse in Asten. Mooi om te zien dat er steeds weer voldoende vrijwilligers zijn om dit mooie evenement in goede banen te leiden.    

Met de gemeenteraad hebben wij een bezoek gebracht aan het Regionaal Historisch Centrum (RHCe) in Eindhoven. Het RHCe beheert het archief van de 21 gemeenten in de regio Zuidoost Brabant. De medewerkers toonden ons diverse oude documenten van Asten. Wist u dat u als geïnteresseerde inwoner ook bij het RHCe terecht kunt, bijvoorbeeld voor stamboomonderzoek? Ik verwijs u graag voor meer informatie naar de website van RHCe.     

Samen met wethouder Janine Spoor heb ik “Trug noa Heuze” bezocht. Knap dat een kleine gemeenschap zo’n groots theaterstuk tot stand kan brengen. Heusden beschikt in elk geval over voldoende talent!

Benieuwd naar zaken waar ik als burgemeester dagelijks mee bezig ben? Volg mij dan op Instagram, Facebook en Twitter.

Anke Van Extel- van Katwijk
Burgemeester