• Home
  • Nieuws
  • Loverbosch fase III:  Een natuurinclusieve wijk

Loverbosch fase III:  Een natuurinclusieve wijk

Op dit moment zijn we volop bezig met de planontwikkeling voor de wijk Loverbosch fase III. Een ruim opgezette wijk waarin zowel op woningniveau als bij de inrichting van de openbare ruimte natuurinclusieve maatregelen genomen worden.

In deze kwalitatief hoogwaardig ingerichte wijk komen ruim 200 woningen en een schoolgebouw. 

Natuurinclusief bouwen

Loverbosch fase III wordt een natuurinclusieve wijk. Zo wordt er naast het nemen van natuurinclusieve maatregelen bij de inrichting van het openbaar gebied ook een puntensysteem gehanteerd om dergelijke maatregelen door te voeren in de opstallen. Ieder bouwwerk dient aan natuurinclusieve maatregelen te voldoen om het benodigde aantal punten te behalen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het toepassen van groene daken, gevelgroen of het plaatsen van nestkasten. Met natuurinclusief bouwen wordt een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving gecreëerd die bewegen stimuleert, stress vermindert en sociaal gedrag bevordert.

Invulling woningbouw

Het plan kent een kwalitatief hoogwaardige inrichting met een gevarieerd woningbouwprogramma. Naast een gevarieerd woningbouwprogramma zetten we in op verschillende manieren van gronduitgifte om kansen te bieden aan meerdere (markt)partijen en diverse bouwmogelijkheden toe te kunnen passen. 
De sociale woningbouwopgave pakken we in samenspraak op met woningcorporatie  Bergopwaarts. Zij realiseren zowel grondgebonden als gestapelde woningen in dit segment. Naast de sociale woningbouwopgave realiseren zij ook woningen in het middenhuursegment.  

Ook zijn afspraken gemaakt met Van Wanrooij Projectontwikkeling B.V. Zij realiseren een gevarieerd woningaanbod van ruim 60 woningen voor diverse doelgroepen.  
Naast de afspraken die gemaakt zijn met de genoemde partijen, zetten we twee bouwvelden in de markt door een meervoudig onderhandse aanbestedingsprocedure. Op deze plekken komen ca. 20 grondgebonden woningen voor de doelgroep (door)starters en een appartementencomplex van maximaal 25 appartementen in het betaalbare segment. 
De kavels die in het plan zijn opgenomen voor de bouw van vrijstaande woningen en tweekappers verloten we in het najaar. Dit gebeurt aan de hand van het lotingsprotocol. 
Daarnaast geven we twee bouwvelden uit ten behoeve van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Hierover volgt binnenkort meer informatie.
 
Stedenbouwkundig plan Loverbosch fase III

Figuur 1: Stedenbouwkundig plan Loverbosch fase III. Deze afbeelding is ter illustratie, de werkelijke verkaveling kan afwijken. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. 
Locatie schoolgebouw

Oorspronkelijk zou in Loverbosch fase II een school komen. Naar aanleiding van de meest actuele leerlingencijfers is de conclusie getrokken dat dit schoolgebouw te klein zou zijn. Vervolgens is een onderzoek uitgevoerd naar een andere schoollocatie. Deze locatie is gevonden in Loverbosch fase III. Het gebouw moet naast basisonderwijs en buitenschoolse opvang ook ruimte bieden aan een kinderopvang. Ook bij het ontwerp van de school nemen we de natuurinclusieve maatregelen mee.  

Indicatieve inrichting schoollocatie

Figuur 2: Indicatieve inrichting schoollocatie. Deze afbeelding is ter illustratie, de werkelijke inrichting kan afwijken. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.