Paspoortpiek

In de landelijke media wordt regelmatig gesproken over een Paspoortpiek en wordt er gewaarschuwd voor lange wachttijden.

Foto van paspoorten

Met de paspoortpiek wordt bedoeld ‘de periode waarin het aantal aanvragen voor nieuwe paspoorten of identiteitskaarten stijgt’. Alhoewel het bij gemeenten in het voorjaar altijd al wel drukker is met de aanvraag van nieuwe documenten, wordt het vanaf dit jaar extra druk. 

Waarom is er een paspoortpiek?

In 2014 was het voor het eerst dat paspoorten en identiteitskaarten tien jaar geldig waren. Daarvoor was de geldigheidsduur van deze documenten vijf jaar. Bovendien, zo zegt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, waren er tussen 2019 en 2024 ‘weinig aanvragen voor nieuwe documenten’.

Doordat de eerste paspoorten en identiteitskaarten met een nieuwe geldigheid in 2024 verlopen, verwachten wij komend jaar een stijging van het aantal aanvragen.” De paspoortpiek start vanaf dit jaar en duurt naar verwachting zo’n vijf jaar, dus tot en met 2028.

Afspraak maken

Iedereen van wie de geldigheid van het paspoort of de identiteitskaart bijna verloopt ontvangt hierover een brief van de gemeente Asten. Wacht daarna niet te lang om online of via het KlantContactCentrum van de gemeente Asten (0493-671212) een afspraak te maken. In de agenda van het team Burgerzaken is nog voldoende tijd om binnen een week een afspraak in te (laten) plannen. Hoewel we met de drukte extra medewerkers inzetten, kunnen we er niet voor zorgen dat iedereen op hetzelfde populaire moment een afspraak kan maken. Dus het kan voorkomen dat u geen afspraak kunt maken op een tijdstip dat voor u handig is. Na deze afspraak kunt u zes werkdagen later uw paspoort of identiteitskaart in het gemeentehuis ophalen (zonder afspraak).