Week van de Duurzaamheid

Van 8 tot en met 15 oktober 2022 organiseert de gemeente Asten de Week van de Duurzaamheid. Tijdens deze week zijn er verschillende evenementen om inspiratie op te doen over hoe u kunt verduurzamen, energie besparen en klimaatbestendige oplossingen kunt toepassen. Klik op onderstaande evenementen voor meer informatie en kom kijken! Deelname is vrijwel overal gratis en vooraf aanmelden is niet nodig, tenzij anders aangegeven.


8 oktober: Gratis Inloopspreekuur Energiebesparing

Tijd: 10.30 – 14.30 uur
Locatie: In en rondom de Bibliotheek Asten in de Midas (nb: in de Biblotheek tot 12.30 uur) 

9 oktober: Duurzame Huizenroute

Tijd: tussen 11.00 en 15.00 uur > informatierondes starten ieder heel uur (11.00 -12.00 -13.00 en 14.00 uur) en duren gemiddeld 45 minuten.
Locatie: diverse adressen in Asten

11 oktober: Thema-avond "In behapbare stappen naar een energiezuinige woning"

Tijd: tussen 19.00 – 22.00 uur > de presentatie is van 19.30 – 21.00 uur
Locatie: Museum Klok en Peel (gratis entree)

14 oktober: Nacht van de Sterren - Asten doet het licht uit!

Tijd & Locatie: 19.00 uur – Sterrenwacht Asten
Tijd & Locatie: 22.00 - 00.00 uur – Overal in Asten

15 oktober: Groene markt in het gemeentehuis

Tijd: 10.00 – 15.00 uur
Locatie: Gemeentehuis Asten

 

Expositie "Samen het klimaat de baas!"

Museum Klok & Peel - 2022/2023

Naast alle activiteiten in de Week van de Duurzaamheid is vanaf eind september de nieuwe expositie "Samen het klimaat de baas" te bezoeken in Museum Klok & Peel. Deze is doorlopend te bezichtigen in seizoen 2022/2023. In de expositie ‘Samen het klimaat de baas’ laten gemeenten en Waterschap zien hoe zij de nadelige effecten van de klimaatverandering te lijf gaan.

De expositie toont hoe het Waterschap de beekdalen van Beekerloop, de Aa en de Kleine Aa opnieuw ontwikkelt. Deze waterlopen mogen weer meanderen en/of krijgen overstromingszones en natuurvriendelijke oevers. Daardoor ontstaat nieuwe natuur.

Verder toont de expositie hoe de gemeenten Asten en Someren inspelen op de opwarming van de aarde. Daarbij gaat het om besparing in energieverbruik, inzet van duurzame energiebronnen, etc. Tot slot een niet onbelangrijke schakel: de bezoeker krijgt volop ideeën aangereikt hoe zelf dicht bij huis aan de slag te gaan, bijv. met het vervangen van tegels door groen, afkoppeling regenpijpen of aanleg van isolerende sedumdaken.

De expositie is gekoppeld aan het scholenproject "Lang leve Planeet Aarde" waarbij leerlingen van basisscholen in Asten en Someren aan de slag gaan met duurzaamheid.

Let op: de expositie is voor de betreffende leerlingen en hun ouders tegen een speciaal kortingstarief te bezoeken, voor overige bezoekers geldt het normale tarief.