Van het gas af?

Programma warmtetransitie vastgesteld

Onlangs is het programma warmtetransitie vastgesteld. In de gemeente Asten willen we samen met inwoners, ondernemers en andere partijen werken aan duurzame en betrouwbare alternatieven die voor iedereen veilig, haalbaar en betaalbaar zijn. Daarbij zetten we op de eerste plaats in op energiebesparing.
Op dit moment wijzen we geen buurten aan die voor 2030 aardgasvrij moeten worden. Bewoners en buurten die zelf voor 2030 (gedeeltelijk) aardgasvrij willen worden gaan we wel ondersteunen. 

Meepraten

Als u wilt meepraten of vragen en/of opmerkingen hebt, kunt u ons een e-mail sturen
In 2021 hebben veel inwoners ons feedback gegeven door een enquête in te vullen en de digitale inwonersavond bij te wonen.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn veel manieren hoe u kunt verduurzamen.

  • U kunt bijvoorbeeld uw huis beter isoleren om het energieverbruik terug te schroeven of met zonnepanelen eigen energie opwekken.
  • Voor onafhankelijk advies kunt u terecht bij Energiehuis Slim Wonen. Dit is de plek waar u bijvoorbeeld om advies kunt vragen over het wel of niet vervangen van de CV-ketel. 
  • Inspiratie nodig? Kijk dan eens op de blog van de familie Thijsse. Hier leest u hoe zij hun woning van energielabel G naar energielabel A op wisten te waarderen.

Steun voor mkb-ondernemers 

  • In de gemeente Asten werken we aan verduurzaming. Ons doel is om in 2050 klimaatbestendig en energieneutraal te zijn. We zitten daarvoor op de goede weg, maar er is nog een lange weg te gaan. Daarom informeren we graag over de steun die ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) kunnen aanvragen voor verduurzaming. 
  • Wat houdt de steun in? 
    • Mkb-ondernemers die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen kunnen subsidie krijgen voor het laten opstellen van een professioneel advies door een energieadviseur. Deze adviseur zoekt per bedrijf uit wat de beste manier is om energie te besparen en de CO2-uitstoot te beperken van zowel het bedrijfspand als de bedrijfsvoering.
    • Ook kunnen mkb-ondernemers subsidie aanvragen voor ondersteuning bij het uitvoeren van de maatregelen, bijvoorbeeld door een accountant of projectleider in te schakelen voor het inkooptraject van de maatregelen en het regelen van financiering. De overheid vergoedt tachtig procent van het advies en de ondersteuning; twintig procent is voor de rekening van de ondernemer. 
    • Aanvragen van de subsidie kan vanaf 1 oktober 2021 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op de website van RVO vindt u meer informatie over deze steun bij verduurzaming: www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/svm

Vragen?

  • Voor onafhankelijk advies over het opwekken of besparen van energie verwijzen we u naar Energiehuis Slim Wonen. Dit is de plek waar u bijvoorbeeld terecht kunt met vragen over het wel of niet vervangen van de CV-ketel. 
  • Als u wilt meepraten of vragen hebt over de Transitievisie Warmte kunt u ons een e-mail sturen.

Op de hoogte blijven

U kunt zich inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief. Daarmee blijft u op de hoogte van onze plannen en de uitvoering.

  • Stuur een e-mail om u in te schrijven naar Jochem van den Bogaard.
  • Schrijf in de mail dat u ons toestemming geeft om uw e-mailadres op onze mailinglijst plaatsen.