Gratis energieloket Asten

Denkt u aan verduurzamen of energiebesparing?

EnergieHuis Slim Wonen (EHSW) is het energieloket van de gemeente Asten waar u terecht kunt voor vragen over energiebesparing en verduurzaming. Deskundige energiecoaches geven u graag onafhankelijke voorlichting en tips over hoe u kunt besparen in uw eigen woning.

EnergieHuis Slim Wonen

EHSW organiseert iedere 1e en 3e zaterdag van de maand een gratis inloopspreekuur in de bibliotheek in Asten. Naast het inloopspreekuur is ook huisbezoek mogelijk. Voor een kleine vergoeding komt er dan een energiecoach bij u thuis. Aanvragen van een huisbezoek kan via de website van het Energiehuis.

In Helmond zit een 'showroom' met allerlei installaties en materialen. U kunt hier op bepaalde tijden ook vrij inlopen of anders een afspraak maken. Hier zijn geen kosten aan verbonden en de informatie die u krijgt is onafhankelijk. Er worden ook regelmatig thema-avonden georganiseerd over bijvoorbeeld isolatie, warmtepompen en zonnepanelen.  

Kijk voor meer informatie over EnergieHuis Slim Wonen op de website: energiehuisslimwonen.nl

Hulp bij isoleren

Met vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of geïsoleerd dubbelglas kunt u uw woning isoleren. Meer weten over de mogelijkheden van uw woning? Neem contact op met EnergieHuis Slim Wonen, doe de isolatie-zelfscan van Milieu Centraal of check hoe u uw huis kunt isoleren op de website van Rijksoverheid

Duurzaamheidslening aanvragen

Het Warmtefonds wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Hiervoor bestaat de Energiebespaarlening. Dit is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Energiebespaarlening voor particulieren - Warmtefonds

Vergoeding en financiering bij isoleren

Bent u van plan te verduurzamen? In sommige gevallen hebt u recht op een vergoeding:

U krijgt u 30% kosten vergoed als u 2 of meer isolerende maatregelen combineert:

  • Bijvoorbeeld de vloer en de ramen;
  • Of spouwmuurisolatie in combinatie met een (hybride) warmtepomp of zonneboiler; 

Sinds 1 januari 2023 krijgen woningeigenaren en verenigingen van eigenaren (vve's) ook 15% van de kosten vergoed als zij 1 energiebesparende maatregel nemen.

Bekijk alle voorwaarden per isolatiemaatregel. En bereken hoeveel kosten u vergoed kan krijgen uit de subsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE). U leest meer informatie over energiesubsidies en leningen op de website van Milieu Centraal.   

Met de Specifieke Uitkering (SpUk) Lokale Aanpak Isolatie zetten wij als gemeente een eigen isolatieprogramma op voor koopwoningen. Daarmee verbeteren wij door middel van subsidie slecht geïsoleerde woningen van eigenaren die moeite hebben hun woning te verduurzamen. Deze subsidieverstrekking zal waarschijnlijk vanaf het najaar 2023 plaatsvinden.