Processierups

De gemeente heeft in het voorjaar de processierups bestreden, vooral langs verharde wegen binnen en buiten de kom en recreatief druk bezochte plekken.

Door het explosief aantal gestegen processierupsen is het onmogelijk om in heel de gemeente Asten de rupsen te bestrijden. Momenteel wordt alleen op maatschappelijke locaties als scholen, kinderdagverblijven en het zwembad de rups bestreden.

Wat kunt u zelf doen?

  • Nest vlak bij uw huis? Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Zo voorkomt u dat de haren in huis terecht komen.
  • Draag bedekkende kleding zo voorkomt u dat uw huid in contact komt met de haren.
  • Heeft u in uw eigen boom ook een nest zitten? U kunt voorzichtig lijmspray of haarlak spuiten op het nest. Hierdoor blijven de haren van de rupsen aan elkaar plakken en wordt de overlast minder. Let op met het benaderen van het nest! Draag beschermende kleding, bescherm uw ogen met een veiligheidsbril en zorg dat uw huid niet in contact komt met de haren van de rupsen.
  • Breng nestkastjes aan in uw tuin voor o.a. de koolmees, pimpelmees en boomklever. Deze vogelsoorten eten de eikenprocessierupsen op. Op korte termijn biedt dit geen oplossing, maar voor de toekomst draagt dit wel bij aan vermindering van de rupsenoverlast.

Helpt plastic om de bomen?

Om sommige eikenbomen in onze gemeente plastic is gewikkeld. Dit plastic zou de eikenprocessierups, in de preventieve fase, moeten bestrijden. Het blijkt echter dat het plastic geen toegevoegde waarde heeft in de bestrijding tegen de processierups. De rupsen komen uit de eipakketjes die hoog in de eikenboom zijn gelegd. Daar eten ze van de bladeren. Ze hoeven dus niet in of uit de boom. Het idee achter het plastic is dat de folie de looproute van de rupsen zou blokkeren. Dat is dus niet het geval.

Meer informatie?