Wateroverlast - Wie bel ik?
Wat kunt u doen bij overlast of schade door het hoge water?
De waterschappen en Rijkswaterstaat doen wat ze kunnen. Ook onze buitendienst (Team UDAS) werkt met man en macht aan het oplossen van alle meldingen.
Helaas is het zo nat dat de gewone maatregelen niet altijd helpen en blijft de kans op wateroverlast voorlopig nog wel even.
- Actuele informatie op de website Waterschap Aa en Maas
- Buffering waterberging Diesdonk
Meldingen
- We krijgen veel meldingen over tuinen, kelders en kruipruimtes waarin de hoge waterstand zichtbaar wordt. Dit komt door de extreme regenval. Zowel waterschap als gemeente doen er alles aan om het overtollig water af te voeren via onze sloten en beken. Alleen droog weer zorgt ervoor dat het grondwater zal zakken. Het is nu zo nat, dat we weinig kunnen doen om de overlast te verminderen.
- Vanuit het buitengebied worden er diverse pompstoringen gemeld. Dit komt doordat er nog veel regenpijpen zijn aangesloten op het riool en er dus veel water via het riool wordt afgevoerd.
Dit is te verhelpen door de afvoeren af te koppelen. Bekijk pagina afkoppelen hemelwater. - Heeft u duikers op eigen grond? Controleer deze dan regelmatig of deze voldoende open zijn zodat het water vrij kan stromen.
- In het weekend van 6 en 7 januari gaat de buitendienst zoveel mogelijk water wegzuigen van de rijbaan en fietspaden, zodat dit met de vorst niet kan gaan opvriezen.
Wie belt u wanneer?
Is er geen acuut gevaar en hebt u schade aan uw woning of bedrijf, onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Eventuele schade kunt u verhalen bij uw verzekering.
Is er sprake van overlast in de openbare ruimte, zoals ondergelopen wegen door een verstopte riolering of losliggende putdeksels, dan ziet u in onderstaande infographic wie u kunt bellen.
Acuut gevaar?
Bel 112 alleen bij acuut gevaar of een levensbedreigende situatie. Zo voorkomen we overbelasting van 112.